Hlavní obsah

Mince zachránila vojákovi život, nyní je na prodej

Novinky, nčs

Před více než 100 lety zachránila jedna mince život britskému vojínovi Johnu Trickettovi. Kulka, která se od mince v náprsní kapse odrazila, sice zranila vojáka na uchu a způsobila i ohluchnutí, ale Trickett přežil. Mince s viditelnou deformací je nyní k dispozici zájemcům, informuje server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Mince odrazila kulku a zachránila vojákovi život

Článek

Trickett byl zraněn během první světové války na západní frontě. Německý protivník na něj z blízka vystřelil, kulka se však odrazila od mince v náprsní kapse. Jednalo se o jednu penny, tedy obdobu britského halíře.

Minci měl Trickett z důvodu, aby mu na daleké frontě připomínala kousek domova. Pravdou však je, že předměty si do náprsních kapes dávali vojáci cíleně, právě s nadějí toho, že by je mohly uchránit od nepřátelských kulek.

Foto: Profimedia.cz

John Trickett na historické fotografii s památnou mincí

O věku zalhal

Vojín, jehož oba bratři na frontě padli, se vrátil živý zpět do vlasti a s sebou si na památku velkého štěstí nesl zdeformovanou minci. Tu nyní objevila Trickettova pravnučka.

Podle válečného odborníka Adriana Stevensona je mince krásným důkazem o tenké hranici mezi životem a smrtí během války, do níž Trickett vstoupil pravděpodobně podvodem.

Foto: Profimedia.cz

Nyní mince společně s dalšími metály poputuje k novému majiteli

Aby mohl nejmladší z bratrů následovat svoje starší sourozence, má se za to, že lhal o svém věku, k čemuž mu měla pomoct i jeho starší vizáž. Ze tří sourozenců se zpět na Ostrovy vrátil pouze on.

Otec osmi dětí

Lhaní o věku bylo pro britské chlapce poměrně obvyklé. Pro mladé hochy byla čest bránit svoji vlast ve válce, i když si zřejmě mnohdy neuvědomovali, jak blízko je může čekat smrt.

Trickett vlivem zranění ztratil sluch v levém uchu a rovněž měl problémy s rovnováhou. Přesto se po válce stal otcem osmi dětí a historka z války se stala rodinným dědictvím.

Mince nyní společně s válečnými medailemi poputuje k novému majiteli, který tak získá autentickou vzpomínku.

Reklama

Výběr článků

Načítám