Hlavní obsah

Mimozemšťané existují, jen jsme na ně ještě nenarazili, tvrdí vědci

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme ve vesmíru sami? Tak zní jedna ze základních otázek, která trápí lidstvo. Sondy Pioneer a Voyager vyslané v šedesátých a sedmdesátých letech už procestovaly stovky miliónů kilometrů vesmíru, v úporné snaze najít alespoň nějakou známku života.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční soustava s planetami seřazenými na oběžných drahách: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun.

Článek

Vědci Jacob Haqq-Misra a Ravi Kumar Kopparapue podle serveru Universe Today tvrdí, že mimozemské vesmírné lodě velikosti závodní jachty mohou klidně prolétat Sluneční soustavou a my stále žijeme v blažené nevědomosti.

Výzkumní pracovníci z Pensylvánské státní univerzity poukazují především na fakt, že lidstvo ještě neprozkoumalo dost velkou část Sluneční soustavy, aby si mohlo být jisto, že tam žádné mimozemské artefakty nejsou. „Úplnost našeho hledání mimozemských objektů se zvýší, jakmile pořádně prozkoumáme Měsíc, Mars a ostatní blízké planety."

„Drtivá většina objemu Sluneční soustavy je neprozkoumána, a to včetně Kuiperova pásu, kde se mohou ukrývat i opravdu velké objekty," doplňují vědci. „Navíc se doposud žádná z pozemských misí nezabývala hledáním kosmických těles o rozměrech do deseti metrů.“

„Nekonečnost prostoru v kombinaci s naším značně omezeným vyhledáváním, znamená, že si našich dálkových průzkumných sond pravděpodobně nikdo nevšimne,“ píší vědci.

„Mimozemské artefakty mohou bez našeho vědomí existovat i ve Sluneční soustavě. Zkrátka jsme málo hledali," tvrdí dvojice vědců. Ti se dále domnívají, že sondy pro výzkum hlubokého vesmíru - Pioneer a Voyager - mohou být pro mimozemské civilizace příliš malé a nezajímavé.

Výzkumníci jdou ale ještě dál s tvrzením, že ekvivalenty malých automatických sond mohou být skryté přímo na Zemi. Poukazují zejména na dno oceánu, husté džungle nebo rozlehlé jeskynní systémy jako potenciální úkryty pro mimozemské sondy.

Objevily se i poněkud obskurní úvahy, že mimozemské sondy mohou být maskovány jako skály, či stromy.

Reklama

Související témata:

Související články

Voyager se probíjí pěnou ke hvězdám

Dvojčata automatických sond Voyager I. a II. měla pracovat pět let. Za několik týdnů budou mít „přeslouženo“ tři desetiletí. Bezezbytku a skvěle splnily svůj...

Výběr článků

Načítám