Hlavní obsah

Michael Jackson věří v ospravedlnění

Právo, CNN, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA MARIA

Za mimořádné pozornosti amerických médií začal v pondělí výběrem poroty v kalifornské Santa Marii proces s popovou hvězdou Michaelem Jacksonem. Ten je obviněn ze sexuálního zneužití nezletilého chlapce. Bude-li usvědčen, hrozí mu až dvacet let vězení.

Foto: Marcela Stehlíková

Knižní výstavka Z historie zimních olympijských her

Článek

Jackson, pozdravován stovkami svých příznivců, přišel k soudu celý v bílém - bílých kalhotách, košili a vestě, jen se zlatými ozdobami v pase. Ovace fanoušků oplácel vztyčenou rukou s prsty do písmene V.

U vchodu do budovy, k níž došel v doprovodu advokáta a osobních strážců, pak absolvoval obvyklou proceduru, kdy prošel bezpečnostním rámem a soudní zřízenkyně ručním detekčním přístrojem zkontrolovala, zda u sebe nemá nepovolené předměty. Tuto epizodu přenášela televize v přímém přenosu. Dál do soudní síně ovšem už kamery nesmějí.  

Nechutné a lživé informace

S lehkým úsměvem také Jackson soud opustil. Nasedl do terénního vozu, který v koloně dalších aut odjel provázen policisty na motocyklech. "Vyhrazuji si spravedlivý soud jako každý jiný americký občan. Budu osvobozen a ospravedlněn, až bude řečena pravda," uvedl předtím v prohlášení zveřejněném včera na jeho webové stránce. Za nechutné a lživé přitom označil informace, jež se o něm v uplynulých týdnech objevily v médiích.

Žalobce okresu Santa Barbara Tom Sneddon ale Jacksona viní, že v únoru a březnu 2003 opakovaně sexuálně zneužil třináctiletého chlapce. Předtím mu údajně přiléval do limonád alkohol a nejméně dvakrát byl podle žaloby přítomen o rok mladší bratr oběti.

"Můj syn by nikdy nemohl dítěti ublížit, na to má děti moc rád," bránila Jacksona jeho matka Katherine v televizi CBS. "Víme, že to není žádný pedofil," přidal se otec Joe.

Úniky informací a film mu přitěžují

Po uvedení dokumentárního filmu Brita Martina Bashira, v němž se Jackson s údajnou obětí drží za ruku a přiznává, že s ním sdílel postel, se měl zpěvák dopustit dalšího trestného činu tím, že zadržoval bratry a jejich sestru a matku na svém sídle Neverland a ve floridském hotelu a nutil je k videonahrávce, v níž měli prohlásit, že se ničeho zlého nedopustil.

Začátkem ledna pronikly na internet a do zpravodajství televizní stanice ABC podrobnosti z loňských svědeckých výpovědí před velkou porotou v kauze Jackson, a to navzdory snaze nejvyššího soudu udržet spis o 1900 stránkách v tajnosti. Obsahovaly i podrobná líčení údajné oběti, jak ho Jackson obtěžoval.

Dvanáct členů velké poroty, jež je orgánem obžaloby a jejímž úkolem je shromažďovat pro ni důkazy, se bude vybírat až měsíc. Přihlásily se do ní čtyři tisíce uchazečů a včera se představilo prvních 750 osob. Vlastní soudní líčení až do vynesení rozsudku má podle odhadů trvat přibližně dalších pět měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám