Hlavní obsah

Mexický stát zakázal hraní "narkobalad" oslavujících gangy

V mexickém státě Chihuahua byl tento týden vydán zákaz hraní tzv. narkobalad v rádiu, televizi a během živých vystoupení. Písně oslavující brutální podsvětí konkurenčních drogových kartelů, které mezi sebou bojují o moc mají ročně na svědomí tisíce lidských životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zákaz hraní narkobald začal platit v mexickém státě ChihuahuaVideo: Reuters

 
Článek

Zákon platící pouze ve státě Chihuahua představil 12. dubna mexický kongresman Ricardo Alan Boone, který narkobalady dlouhodobě kritizuje. Podle něj totiž tyto písně vychvalují zločin a zneužívají k němu i chudou mexickou mládež, která nemá dostatečné vzdělání a dostatek pracovních příležitostí.

Cílem zákona je zamezit šíření příběhů, které podporují narkomafii a zabránit tak tomu, aby se jimi nakazila celá mexická společnost. Často se totiž stává, že drogoví bossové jsou v baladách líčeni jako hrdinové podobní Robinu Hoodovi, čímž se mafie snaží vylepšit svůj obraz v očích obyčejných Mexičanů.

Nicméně zatím není úplně jasné, jak přesně se docílí toho, aby byl zákon dodržován, jelikož písně oslavující drogové bosse jsou v zemi velmi populární. Válka proti drogovým kartelům, kterou od roku 2006 vede mexický prezident Felipe Calderón si už  vyžádala nejméně 38 tisíc lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám