Hlavní obsah

Město pro půl miliónu lidí je pusté, velkolepý projekt zkrachoval

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luanda

Nova Cidade de Kilamba je velkolepý obytný projekt, který poblíž hlavního angolského města Luanda vybudovala čínská společnost. Jenže nová rezidenční oblast v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (asi 71 miliard korun) zeje prázdnotou.

BEZ KOMENTÁŘE: V Angole vyrostlo město duchů, ve stovkách nových paneláků téměř nikdo nebydlí

 
Článek

Za tři roky postavené satelitní město se rozkládá na 12 355 akrech země a má ubytovat asi půl miliónu lidí. Podle BBC je to jeden z největších nově vybudovaných projektů na celém kontinentu. Aby ne, nachází se zde 750 osmipatrových paneláků, tucet škol a nepočítaně komerčních prostor.

Při pohledu na propagační materiály angolské vlády, které satelitní město prezentují jako místo plné šťastných rodin, vypadá Kilamba ideálně. Jenže lidé, kteří si na obrázcích a videích užívají nový styl života mimo prach a zmatek Luandy, kde žije mnoho lidí ve slumech, jsou pouze herci.

Zhruba rok po nabídce první etapy bytů se jich prodalo pouze 220 z 2800. Ani tomu se však při návštěvě Kilamby nedá věřit. Sotva tudy projede nějaké auto, na chodnících je vidět ještě méně lidí. Betonové ulice lemované řadami barevných paneláků zaplňuje jen tajemné ticho.

Lidé nemají peníze

Hlavním důvodem, proč je panelové město prázdné, jsou vysoké ceny zdejších nemovitostí. Byty prodávané podle BBC za 120 000 až 200 000 dolarů (zhruba 2 500 000 až 4 150 000 korun) jsou naprosto mimo dosah asi dvou třetin obyvatel Angoly, které musí žít z méně než dvou dolarů (asi 40 korun) denně. Dalšími problémy jsou nedostatek pracovních míst a vysoké náklady na život v podobných bytech.

Neobydlený megalomanský projekt státem řízené čínské společnosti, který Angola v podstatě splácí ropou, má ovšem pro některé lidi své kouzlo.

„Opravdu se mi toto místo líbí. Jsou tu volná parkoviště a místa, kde se dá hrát fotbal, basketbal a házená. Je tu ticho, mnohem klidněji než v jiném městě a není tu kriminalita,“ popsal Kilambu pro BBC 17letý student Sebastiano Antonio, který denně dojíždí do místní školy navštěvované pouze žáky z širokého okolí prázdného města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám