Hlavní obsah

Menu po albánsku? Ruce od krve, rozbité čelní sklo a divoká jízda na kapotě

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli jste někdy v restauraci nespokojeni natolik, abyste si svoje rozčarování nenechali pro sebe a svěřili se majiteli podniku? Pokud ano, možná jste se dočkali omluvy, případně i kompenzace. Majitel restaurace v Albánii se ovšem rozhodl řešit situaci horkou balkánskou hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Incident odsoudil i albánský předseda vlády Edi Rama (na snímku).

Článek

Hostem podniku v letovisku Porto Palermo na jihu země byl minulý týden podle webu El País španělský podnikatel a zakladatel telekomunikační sítě ONO Eugenio Galdón, jenž byl v restauraci společně se svojí rodinou. Ačkoliv není přesně známo, co spor s majitelem podniku vyvolalo, situace eskalovala a Galdón se synem byli napadeni.

Rodina se pokusila uprchnout před rozzuřeným mužem do automobilu, to však agresora nezastavilo. Naskočil na kapotu auta a holýma rukama demoloval vozidlo.

Držel se jako klíště

Bizarní situace pokračovala i za jízdy. Několik kilometrů se držel muž na autě jako klíště, rozbil čelní sklo a bez přestání se snažil dostat k posádce vozidla. Nezastavily ho ani pořezané a zakrvácené ruce od rozbitého skla a na dostupných záběrech se odehrává scéna jako vystřižená z akčního filmu.

Vystrašená rodina následně alarmovala španělské velvyslanectví a video se dostalo až k albánskému ministrovi cestovního ruchu Blendi Klosimu. Ten se osobně za celou situaci omluvil a chování majitele restaurace odsoudil. K situaci se vyjádřil i premiér Edi Rama. „Pohostinnost je hlavní doménou Albánců a taková situace vrhá špatný stín na celou naši zemi,” uvedl.

Devětašedesátiletý Galdón vzal celou situaci s nadhledem. „Byl to pouze čin jednotlivce, měli byste být na svoji zemi hrdí,” řekl, a zároveň poděkoval úřadům za pomoc v nepříjemné situaci. Po ošetření drobných zranění mohla rodina v dovolené na Balkáně pokračovat.

Majitel se hájí

Svůj pohled na věc popsal i majitel restaurace, později identifikovaný jako Mihal Kokedhima. Ten u soudu odmítl, že by předtím turisty kvůli jejich stížnostem napadl. „Sbalili se a odešli bez placení, já jsem jenom chtěl svoje peníze,” řekl Kokedhima a dodal, že se ze situace poučil.

Bez ohledu na to, zda jeho tvrzení soud uvěří, bude muset Kokedhima zřejmě vysvětlovat i další věci. Podle serveru France24 se totiž zjistilo, že restaurace Panorama byla před třemi lety postavena bez povolení, navíc majitel nikdy neodvedl do státní pokladny žádné daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám