Hlavní obsah

Mayské vykopávky za 330 tisíc korun se válely v odpadcích

Novinky, pst
New York

Pět let poté, co Nick DiMola se svou firmou vyklízel apartmá v newyorské čtvrti Soho, se podíval do jednoho barelu, který dal stranou s tím, že jednou zjistí, co se v něm skrývá za harampádí. Ke svému překvapení tam našel asi desítku sošek a keramických předmětů. Teprve později se ukázalo, že jde o vzácné artefakty mayské kultury pocházející z období 300 př. n. l. až 500 n. l.

Článek

„V odpadcích bylo vždycky něco cenného,“ řekl Nick DiMola, ale prý netušil, že až tolik. Nalezené sošky byly oceněny na 16 500 dolarů, tedy přibližně na 330 tisíc korun. Byt, který jeho firma před lety vyklízela, patřil umělci Clintonu Hillovi, který zemřel v roce 2003. Své věci odkázal svém dlouholetému partnerovi Allenu Tranovi, který však zemřel měsíc po něm.

Majetek pak přešel na nadaci jejich přátel, kteří vše cenné rozprodali a zbytek měla za úplatu zlikvidovat DiMolova firma za 4500 dolarů. Stalo se, ale devětatřicetiletému DiMolovi se vyplatilo, že si část harampádí odložil stranou.

Na odložený barel padal prach, ale před časem se DiMola rozhodl udělat si ve skladu pořádek. Když otevřel oprýskaný sud nemyslel si, že je uvnitř něco cenného, nicméně sošky odnesl ke znalcům, kteří potvrdily, že jde o starobylé artefakty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám