Hlavní obsah

Máte pivní mozol? Tak to máte zřejmě dost velký problém

Novinky, Jakub Štěpánek

Pivní mozol, milánek, nácek, pivas, pupek či panděro. V České republice má zvětšené břicho skutečně řadu expresivních či hovorových označení a nutno přiznat, že také řadu majitelů. Pokud patříte mezi ně, mají pro vás vědci špatnou zprávu. Můžete podle nich kvůli pivnímu břichu zemřít předčasně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Hubené nohy, ale nad pasem vystupuje zakulacené břicho. Právě jeho vliv na lidské zdraví zkoumali v rámci metastudie vědci pod vedením profesora a nutričního specialisty Tauseefa Ahmada Khana z univerzity v Torontu.

„Břišní tuk se ukládá u životně důležitých orgánů a jeho přebytek souvisí se zvýšeným cholesterolem, vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami, cukrovkou a mozkovou mrtvicí. Proto jeho přebytek zvyšuje šanci na některé z vyjmenovaných onemocnění,“ říká Khan.

Během pozorování 2,5 milionu lidí vědci zjistili, že břišní tuk skutečně ovlivňuje riziko předčasného úmrtí. „Navíc je to nezávislé na celkové obezitě. Asociace mezi břišním tukem a předčasným úmrtím zůstaly platné i při zohlednění indexu BMI,“ vysvětlil Khan.

Vážil 197 kilogramů, za pomoci českých lékařů z XXL centra zhubl k nepoznání

Zdraví

Právě obvod pasu je pro mnoho odborníků považován za mnohem exaktnější ukazatel obezity a upozorňuje na rizika onemocnění přesněji než zmiňovaný index tělesné hmotnosti (BMI), který, pokud například máte svalnaté nohy, daný faktor nezohledňuje a vychází pouze z tělesné hmotnosti, výšky, věku a pohlaví.

Tým profesora Khana měl k dispozici zhruba sedm desítek studií, které lidi sledovaly v horizontu po dobu od tří do 24 let. Jejich závěry výzkumníci analyzovali a došli k poměrně přesnému závěru, který shrnuli v publikaci British Medical Journal: každých 10 centimetrů v pase navíc oproti zdravému normálu má zvyšovat riziko předčasného úmrtí o 11 procent.

Anketa

Máte pivní břicho?
Ano
62,9 %
Ne
37,1 %
Celkem hlasovalo 31731 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám