Hlavní obsah

Manželé vysoudili od aerolinek statisíce. V Česku by se to stát nemohlo

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Thibodeauovi patří mezi zhruba 20 procent kanadských obyvatel, jejichž rodným jazykem je francouzština. Ačkoliv většina Kanaďanů hovoří anglicky, zákon nařizuje, aby oba úřední jazyky byly rovnocenné. Když se tak manželé při cestování s kanadskou leteckou společností setkali s upřednostňováním angličtiny, neváhali se soudit. A byli úspěšní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Francouzsky hovořící pár z Ontaria obvinil leteckou společnost Air Canada z opomíjení jejich rodného jazyka a vysoudil jako odškodné 21 tisíc kanadských dolarů (372 tisíc korun). Soudce aeroliniím také nařídil, že musí manželům Michelovi a Lyndě Thibodeauovým poslat dopis s omluvou za porušení jejich jazykových práv.

Thibodeauovi zažalovali aerolinky v roce 2016 za porušení zákona o bilingvismu a dokazovali to 22 stížnostmi. Například jim vadilo, že na sponě bezpečnostního pásu na sedadlech je vyryto jenom slovo lift - zvedni, nikoli jeho francouzský ekvivalent.

Podle manželů je prý také chybou, že pod slovy jako exit jsou francouzské ekvivalenty menším písmem než anglické výrazy. Mezi stížnostmi bylo i to, že ohlášení letu do Montrealu, kam manželé letěli, bylo v angličtině mnohem podrobnější než ve francouzštině.

„Air Canada systematicky porušuje jazyková práva frankofonních občanů,” uvedla dvojice ve shrnutí svých stížností.

Jazyky musí být rovnocenné

Soudce v Ottawě souhlasil s tím, že letecká společnost „nedostála svým lingvistickým povinnostem”. Air Canada se hájila tvrzením, že Thibodeauovi interpretují požadavky na jazykovou vyváženost příliš striktně.

Kanadský jazykový zákon požaduje, aby postavení angličtiny a francouzštiny bylo naprosto rovnocenné. Michel Thibodeau v rozhovoru s kanadskou stanicí CBC řekl, že je se soudním rozhodnutím spokojen. Doufá prý, že Air Canada situaci napraví.

Francouzština je v Kanadě rodným jazykem asi pětiny z 37 milionů místních občanů. Nejvíce jich žije v provincii Quebec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám