Hlavní obsah

Maltský arcibiskup se do funkce nechal odvézt vozem taženým dětmi

Novinky, tcs

Neobvyklá tradice, která provází uvedení nového arcibiskupa maltského města Żebbuġ do funkce, rozpoutala mezi Malťany vlnu nevole. Nově jmenovaný arcibiskup se totiž do úřadu nechal odvézt ve sportovním voze Porsche taženým dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Kostel je jasnou dominantou městečka Zebbug.

Článek

Město Żebbuġ se nachází na ostrově Gozo, malém ostrově severně od Maltského ostrova. Právě zde tradičně přivítali nového arcibiskupa dávnou tradicí, která však ve světle současných problémů, které sužují katolickou církev, vypadá přinejmenším podivně.

Nově jmenovaný arcibiskup John Sultana (47) totiž stál v luxusním otevřeném voze Porsche, který na lanech táhly desítky dětí. Záběry z uvítání nového arcibiskupa rozhořčily řadu Malťanů. „Nevidím v tom nic špatného. Každý byl potěšen přípravou tohoto jedinečného svátku,” uvedla místní radní Sandra Grechová serveru Lovin' Malta. Jde prý o tradici, která vždy provází jmenování biskupa na arcibiskupa.

„Omlouvám se, ale promě tohle není téma. Jisté komentáře prostě nejsou správné,” uvedl arcibiskup Sultana listu Times of Malta. Zdůraznil, že se jedná o tradici a není to nějaká jednorázová událost. Ne všichni členové církve ale zastávají stejný názor.

„Když jsem viděl video, nevěděl jsem, jestli mám brečet nebo se mám smát,“ uvedl kněz René Camilleri. „Je tu určitá vyprázdněnost církve a nemůžeme očekávat, že přilákáme víc lidí, pokud budeme pokračovat v dělání takových blbostí. Věřím, že lidé potřebují učení Kristovo, jenžemy jim místo toho dáváme hromady nesmyslů,“ nebral si servítky kněz.

Video bylo rychle staženo z oficiálních stránek, na internetu však žije už svým vlastním životem a sdílí ho mezi sebou řada uživatelů. Zda tradice přetrvá i do jmenování příštího arcibiskupa je ve hvězdách.

Reklama

Výběr článků

Načítám