Hlavní obsah

Majitelku psů neznal, přesto riskoval vlastní život při jejich záchraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se sedmatřicetiletý Scott Pilling z anglického Norwiche v úterý dozvěděl o tom, že se v okolí národního parku Jezerní oblast pohřešuje dvojice psů, nasedl do auta a vydal se je hledat. A to i navzdory tomu, že vůbec neznal jejich majitelku. Dobrosrdečný muž psy opravdu našel, a při jejich záchraně dokonce riskoval vlastní život, píše britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Hora Helvellyn v národním parku Jezerní oblast.

Článek

O pohřešované fence německého ovčáka jménem Lilah a kříženci Cashovi se Pilling dozvěděl na Facebooku. Ačkoli jejich majitelku neznal a musel ujet asi 150 kilometrů od svého bydliště, ani na chviličku nezaváhal. Nasedl do auta, nabral cestou několik kamarádů a společně se vydali do zrádného terénu národního parku psy hledat.

Psi se majitelce zatoulali během procházky poblíž hory Helvellyn a pohřešovaní byli už dva dny. Pilling si byl dobře vědom toho, že s ohledem na nízké teploty, které ve vysokých nadmořských výškách panovaly, se jedná o hru o čas.

Rozhodla prozíravost

Ačkoli si byl vědom toho, že se psi mohou nacházet kdekoli, tušil, že na východní straně je určitě nikdo nehledal. „Věděl jsem, že východní stranu hory, která je ze všech nejnebezpečnější, nikdo neprozkoumal. Rozhodl jsem se to proto zkusit, ale nevěřil jsem, že tam psy najdu,“ svěřil se Daily Mailu Pilling.

Výprava však asi po hodině a půl cesty v dálce zahlédla dva černé puntíky. Když se podívali dalekohledem, zjistili, že se opravdu jedná o hledané psy. „Byli očividně živí a bdělí. Byl jsem ohromen,“ řekl.

Byli pod ledovým převisem

Dvojice psů se však nacházela pod vratkým ledovým převisem, kde se ukrývala před silným větrem, a tak jejich záchrana nebyla vůbec jednoduchá. „Báli jsme se, že převis spadne a psy usmrtí,“ prozradil.

„Vedle převisu jsme vytvořili svah, po kterém jsme se pomocí lan opatrně dostali dolů a psy z místa postupně dostali. Kdyby tam byli ještě nějakou dobu, nepřežili by,“ přiznal Pilling.

Když se majitelka psů, sedmadvacetiletá Colette Kilroyová, o záchraně dozvěděla, byla neuvěřitelně šťastná. „Nedokážu vyjádřit slovy, jak jsem mu vděčná. V mých očích je to hrdina a nesmírně mu děkuji za to, že riskoval svůj vlastní život, aby mé psy zachránil,“ svěřila se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám