Hlavní obsah

Liška patagonská považovaná za pejska se jako mazlíček neosvědčila

Když si Maribel Sotelová přinesla domů roztomilé mládě, o kterém se domnívala, že je pes, ještě netušila, že za pár dní o ní bude vědět celé Peru. Ze psa se totiž vyklubala šelma liška patagonská (či pes horský), utekla a několik dní zakusovala sousedům morčata. Nyní má příběh happyend – šelmu se podařilo odchytit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ztraceného domácího mazlíčka, ze kterého se vyklubala šelma, nakonec odchytliVideo: Reuters

 
Článek

Čtyři dny číhali pracovníci Lesnické a ochranářské služby (SERFOR) mezi domy na lišku, která se potulovala Limou. Příběh mláděte, kterého si Sotelová koupila jako domácího mazlíčka a o kterém si myslela, že to je husky, mezitím oblétl svět.

Liška patagonská mezitím dostala přezdívku Run Run (run je anglicky běh či úprk), vzhledem k tomu, že na počátku listopadu projevila své nezkrotnou povahu a od rodiny utekla. V pondělí se ji ale podařilo dopadnout.

„Stali jsme se součástí prostředí tím, že jsme čtyři dny nosili totéž oblečení. Run Run si na nás nakonec zvykla, a když od nás byla na vzdálenost zhruba dvou metrů, mohli jsme ji trefit uspávací šipkou,“ uvedla členka odchytového týmu Selene Peñaová.

Mysleli, že koupili roztomilé štěně, vyklubala se z něj nebezpečná šelma

Koktejl

Následně byla šelma převezena do zoologické zahrady v Limě, kde bude několik dní na pozorování a poté bude vypuštěna tam, kam patří – do volné přírody.

Prodej šelem a chráněných druhů není v Peru ničím výjimečným. Podle odhadů je cílem pytláků přes 300 druhů žijících ve volné přírodě, z toho 50 patří do některé kategorie ohrožení.

Lišce patagonské v současnosti naštěstí zatím vyhubení nehrozí. Obývá travnaté pláně Ekvádoru, Peru, Bolívie, Argentiny a Chile a uměle byla vysazena i na Falklandách.

Reklama

Výběr článků

Načítám