Hlavní obsah

Lidé chtějí hromadným skokem posunout Zemi ve vesmíru

– VÍDEŇ

Pokus jako z románů Julese Verna chystají organizátoři Světového dne skoku 2006, který se uskuteční ve čtvrtek. Chtějí dokázat, že když naráz vyskočí 600 miliónů lidí do vzduchu, posune se planeta na jinou oběžnou dráhu

Článek

Podle agentury APA si němečtí organizátoři od změny orbitální dráhy Země slibují snížení globálního oteplování, prodloužení dne a člověku příjemnější klima na planetě. Vědci, které agentura oslovila, však neobvyklý experiment považují za "roztomilý nesmysl".

Na internetových stránkách www.worldjumpday.org pořadatelé vyzývají všechny pozemšťany, aby se k jejich akci připojili. Pokud na západní polokouli vyskočí naráz nejméně 600 miliónů lidí, jsou přesvědčeni, že svého cíle dosáhnou. Opírají se při tom o studii mnichovského profesora gravitační fyziky Hanse Petera Nieswarda.

Kdyby se jim tato akce podařila, tak by prodloužili den na západní polokouli, přičemž tu východní by čekala o něco delší noc. Řetězové skákání po celém světě by na sebe asi nenechalo dlouho čekat.

Rakouský fyzik: "Bude to bezvýsledné!"

Vídeňský fyzik Peter Christian Aichelburg s jejich názorem ale nesouhlasí. Celková váha lidí, kteří mají vyskočit, je podle něj naprosto zanedbatelná vůči mase zeměkoule. Aby to mělo nějaký efekt, "museli by vyskočit tak vysoko, až by zmizeli ve vesmíru", domnívá se fyzik.

Kdo by se přesto chtěl v ČR připojit, musí vyskočit ve čtvrtek ve 12:39 a 13 sekund SELČ. Na stránkách organizátorů už je zaregistrováno více než 599 miliónů "skokanů".

Reklama

Související články

Kolem Země se těsně mihnul asteroid

V pondělí brzo ráno proletěla kolem Země asi 600 metrů velká planetka ve vzdálenosti o něco málo větší, než obíhá Měsíc.

Výběr článků

Načítám