Hlavní obsah

Lesbická Popelka a princové gayové? Maďarská poslankyně demonstrativně zničila knihu pohádek

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Místopředsedkyně strany Naše vlast a poslankyně maďarského parlamentu Dóra Dúrová demonstrativně skartovala knihu pohádek, kterou označila za homosexuální propagandu. „Naše strana nestrpí, aby byly naše děti vystaveny homosexuální propagandě už i tím, že jí propašovali do pohádkové knihy,“ napsala Dúrová na sociální síti.

Foto: MTI

Místopředsedkyně maďarské strany Naše vlast Dóra Dúrová

Článek

Součástí zmíněné knížky, kterou politička zničila, jsou například homosexuální princové a lesbická Popelka.

„Homosexuální princové nejsou součástí maďarské kultury. Budoucnost národa je potřebné stavět na maďarských rodinách,“ zdůraznila Dúrová, čímž podle maďarských médií jasně naznačila, že homosexuální vztahy nepovažuje za maďarské rodiny. „Nedá se prezentovat za normální něco, co takové není,“ dodala poslankyně maďarského parlamentu.

Dúrová skartovala knihu pohádek s názvem Svět pohádek je každého. Kniha obsahuje přepisy známých pohádek, avšak hlavními hrdiny jsou homosexuální postavy. V knize vystupuje například lesbická Popelka a pro společný život se rozhodnou dva homosexuální princové.

Padesátka velvyslanců vyjádřila podporu sexuálním menšinám v Polsku

Evropa

Maďarský Svaz vydavatelů a distributorů knih označil skartování knihy političkou za šokující. „Jsme v šoku z toho, že poslankyně parlamentu zničí knihu pouze proto, že nesouhlasí s jejím obsahem. Ničení knih připomíná nejhanebnější část evropské historie,“ reagoval svaz.

Za „homosexuální propagandu“ označil zmíněnou knihu pohádek také šéf úřadu vlády Gergely Gulyás. „Sexuální identita je soukromá záležitost, ale existuje určitá hranice. Homosexuální propaganda by se neměla zaměřovat na děti,“ řekl Gulyás, podle kterého jde o ohrožování nezletilých.

Reklama

Výběr článků

Načítám