Hlavní obsah

Lachtan zabloudil a strávil tři noci na souši, k vodě ho museli odvézt hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do problémů se na konci srpna dostal téměř 800kilogramový samec lachtana ušatého, který v aljašském městě Sitka zabloudil a nebyl schopný najít cestu zpět k vodě. Na souši nakonec strávil celkem tři noci, dokud ho místní hasiči neuspali a neodvezli k přístavu, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Lachtan se vzdálil od vody a nemohl najít cestu zpět.

Článek

Hladového a vystresovaného lachtana zahlédl minulý pátek v obydlené části města jeden z řidičů motorového vozidla, který ihned informoval pracovníky Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA).

„NOAA žádá veřejnost, aby vyklidila oblast ve městě Sitka, kde se nachází vystresovaný samec lachtana ušatého. Pokud se v této oblasti nacházíte, pro vaše i jeho bezpečí ji prosím opusťte,“ informovala vědecká vládní agentura o dva dny později na svém Twitteru.

Hasiči se lachtana snažili k vodě popohnat, zvíře však po chvíli odmítalo pokračovat.

Na přesunu zvířete zpět k vodě, od které bylo vzdáleno zhruba půl kilometru, se podíleli tamní vědci, hasiči i policisté.

Hasiči se snažili ploutvonožce k vodě popohnat pomocí hasičské hadice, zvíře však po chvíli přestalo spolupracovat a uchýlilo se do přilehlého lesa. Zvíře už bylo na souši třetí den, a tak se odborníci rozhodli pro krajní řešení.

Museli ho uspat

„Rozhodli jsme se, že ho necháme uklidnit. Byl vystrašený a zmatený. Na druhý den přijel na místo náš veterinář, který ho uspal. Poté jsme ho mohli umístit na nákladní automobil a odvézt k přístavu,“ svěřila se mluvčí NOAA Julie Speegleová.

„Poté jsme ho několik hodin sledovali, abychom se přesvědčili, že je v pořádku. Hned, když se probudil, snědl rybu, což bylo dobré znamení,“ dodala Speegleová.

Hasičský sbor následně na svém Facebooku zveřejnil video, jak lachtan po probuzení skáče do vody.

Z jakého důvodu se od ní vzdálil, není zřejmé. Pracovníci NOAA ho však označili čipem, pomocí něhož mohou jeho polohu monitorovat a zabezpečit, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám