Hlavní obsah

Kvůli opravě silnic na Vysočině stěhovali stovky tisíc mravenců

Právo, Jaroslav Šnajdr

Kvůli silničním opravám na Jihlavsku a na Pelhřimovsku museli ochránci přírody přestěhovat dvě mraveniště s chráněnými mravenci lesními. Pomocí lopat a vlastních rukou se snažili co nejšetrněji přesunout stovky tisíc mravenců na nová místa.

Článek

Náročné přesuny zajistil za dohledu přírodovědců z Muzea Vysočiny ochránce přírody Pavel Koubek z humpoleckého sdružení Zelené srdce. Přestěhoval kvůli náročné opravě mostu rozsáhlé mraveniště mezi Strměchy a Sedlištěm a menší mraveniště u Dolního Města, kde se opravuje silnice.

„Jednotlivé části mraveniště jsem postupně pomalu přemístil do očíslovaných sudů, a to buď lopatou, nebo rukama. Mravence jsem měl samozřejmě všude. Pak jsem je musel podle čísel opatrně vyložit na novém místě,“ popsal akci.

Stěhování většího z mravenišť – o objemu asi 1,5 tisíce litrů – trvalo podle něho několik dní, protože musel mravence několikrát dostěhovávat, protože se na původní místo postupně vraceli.

Důležitý je výběr nových lokalit

Hodně času mu zabralo i hledání a výběr nových lokalit. „Musí být co nejvíce podobná původnímu místu, osvětlená sluncem ze stejné strany. Kvůli zajištění potravinových zdrojů nejlépe na kraji lesa. Na stěhování je samozřejmě potřeba výjimka ze zákona, protože lesní mravenci jsou chráněni,“ upozornil Koubek.

Podle něho je zásah do mraveniště natolik velký, že takové transfery jsou úspěšné zhruba z padesáti procent. To potvrdil i jihlavský přírodovědec Pavel Bezděčka.

„Když se do jejich složité struktury zasáhne, tak se rozbije a mravenci se dostanou do prostředí, které neznají a neznají ani potravní zdroje,“ uvedl. Mnoho mravenců zahyne i při samotném mechanickém přesunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám