Hlavní obsah

Kromě auta a domu si výherce jackpotu zaplatí bankovního poradce

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výherce více než padesátimiliónového jackpotu Sportky, který padl před dvěma týdny, se konečně přihlásil o svou pohádkovou odměnu. Právu to potvrdil Zdeněk Zikmund, mluvčí společnosti Sazka, která sportku provozuje.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Kdo je oním šťastlivcem, však mluvčí nesdělil. "Sazka je povinna na přání výherce zachovat jeho absolutní anonymitu," řekl.

"Sázím pravidelně, protože věřím, že štěstí musí jednou přijít. Ale ani ve snu by mě nenapadlo, že vyhraju více než padesát miliónů," tlumočila Sazka dojmy výherce, o němž loterijní společnost tají, zda jde muže či ženu nebo z jakého kraje Česka pochází. Ví se pouze, že tiket byl podán v jedné ze sběren na jižní Moravě.

Výhru vybral generátor

Sportku sází šťastný výherce pravidelně posledních deset let, vždy ve středu a v neděli. Tentokrát se však štěstí usmálo zeširoka - zatímco obvykle vyplňuje tři tikety s vlastními čísly, tentokrát se rozhodl vsadit ještě čtvrtý tiket s náhodným tipem, tedy s čísly, která vybral generátor počítače. Vyplatilo se, protože právě čtvrtý tiket obsahoval šest správných čísel a jackpot 51 493 521 korun.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Co byste si při výhře jackpotu pořídili jako první?

S neuvěřitelnou novinou přiběhl domů člen rodiny, který pravidelně chodí tikety kontrolovat na terminál. Další překvapení čekalo výherce přímo v budově Sazky - nevěděl totiž, že výhry v loteriích nepodléhají zdanění, a počítal proto s tím, že o část peněz přijde.

Zajistí rodinu

Nyní přišly na řadu příjemné starosti, jak naložit s výhrou, na kterou by člověk s průměrnou mzdou vydělával v Česku více než 220 let. "Nejdříve chci zajistit sebe i rodinu, koupit dům, auto, něco zbude i na dovolenou," plánuje. "Určitě přispěji také na charitu a zbývající část peněz chci - nejspíš s pomocí bankovního či finančního poradce - uložit nebo rozumně investovat."

Nejvyšší jednotlivá výhra padla v srpnu 2003, kdy si jediný sázející připsal na konto částku 112 931 592 korun. V dubnu 2002 se o historicky rekordní jackpot v Česku - 148 583 028 Kč - podělila dvojice výherců a v červnu 2004 činila individuální výhra v prvním pořadí 67 918 808 Kč. 

Anketa

Co byste si při výhře jackpotu pořídili jako první?
Auto
16,6 %
Nemovitost
61,5 %
Exotický zájezd
6 %
Luxusní zařízení interiéru
2 %
Něco jiného
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2139 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám