Hlavní obsah

Křehká kráska Julia Ormondová miluje strašné role

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Oříškové oči, tmavé vlasy, oduševnělý výraz a postava odmítající vyzáblý diktát: Julia Ormondová v mnohém připomíná svoji francouzskou jmenovkyni Juliette Binocheovou. Až na vztah k Hollywoodu - zatímco Binocheová jím pohrdá, Ormondová tam zažila svoji hvězdnou chvilku. V úterý bude této anglické herečce 40 let.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Zlínské náměstí Míru.

Článek

"Pokoušejí mě role, ve kterých lidé prožívají něco strašného. Čím je to krutější, tím je zajímavější to hrát," prozrazuje Julia. Proto si asi smlsla na roli panny, kterou najednou znásilnilo 200 mužů v podobenství Petera Greenwaye Dítě z Maconu (1993). To bylo možná až příliš strašné: "Trvalo mi docela dlouho, než jsem se z toho vzpamatovala."

Výletem do mrazivých extrémů byl pro ni Lazebník sibiřský (1998) s Nikitou Michalkovem, tříhodinový epos o americké dobrodružce, která se zamiluje do armádního důstojníka v carském Rusku roku 1885: "Při natáčení Lazebníka jsem strávila celý rok v Rusku a v Praze."

Poslouchá techno i Claptona

Klasicky krásná Ormondová vyrůstala v Epsomu, v oblasti Surrey. Pochází z pěti dětí laboratorního technika. Byly jí čtyři roky, když se rodiče rozvedli. Těžce to nesla a cítila se jako outsiderka. Kouřila cigarety ve školním autobuse. "Bavil mě heavy metal." Dnes má ráda techno, ale poslouchá i Erika Claptona.

Už v internátní škole v Cranleigh hrála Lízu Doolittleovou v muzikálu My Fair Lady. Její prarodiče byli malíři a ona nejdřív chtěla taky malovat, ale pak si to rozmyslela. Ve škole ji přesvědčili, aby zkusila herectví.

Po reklamě na tvarohový sýr se objevila v televizní hře Bouřlivé výšiny. Romanticky se provdala za svého filmového partnera Heathcliffa, kterého hrál Rory Edwards, a přestěhovala se s ním do skromného podkrovního bytu v londýnském East Endu.

A začala si budovat pověst vybrané herečky. V Zajatcích (1994) hrála osamělou zubařku Rachel, která se ve vězení sblíží s jedním vězněm a souloží s ním na záchodku. Nedlouho potom si otře krev z bot poté, co odpráskla zlotřilého zabijáka.

A jednoho dne v podkrovním bytě v East Endu zazvonil telefon. "Nabídka romantické komedie s Harrisonem Fordem, kterou režíruje Sydney Pollack, se prostě nedá odmítnout!" A tak Julia sedla do concordu a odfrčela do Hollywoodu, aby se zanedlouho ocitla v náručích Brada Pitta, Richarda Gera, Seana Conneryho a Harrisona Forda a zahrála si ve třech slavných filmech najednou.

Pollack ji ostříhal

Po Legendě podzimu (1994) se změnila v romantickou lady Guineveru, která se rozhoduje mezi králem Artušem a Lancelotem v artušovské legendě První rytíř (1995). A pro Pollackův remake melodramatu Sabrina (1995) si musela k lítosti svých fanoušků ustřihnout dlouhé vlasy.

Pak zmizela tak rychle, jako se objevila. Vrátila se do Londýna a pořídila si vlastní produkční společnost, natočila dokument o dvou bosenských ženách v srbském zajateckém táboře.

Že ráda a skvěle tančí, ukázala při návštěvě karlovarského filmového festivalu v roce 1999. Tam předvedla i jiné vášně. "Chodila do kasina ve vytahaném svetru a baretu s baťůžkem, vykouřila snad sto šedesát cigaret, hrála Black Jack, ale chudinka prohrávala; asi má štěstí v lásce," psaly noviny.

S cigaretami však skoncovala: "Kouřit je prostě hloupé. Rozhodně to zvyšuje vaše šance na... smrt." Stejně jako s alkoholem: "Byly doby, kdy jsem pila opravdu hodně."

Nyní Julia putuje mezi londýnským bytem, kde si nechala od experta na feng-šuej zkontrolovat pozitivní a negativní proudy energie, a domovem v Los Angeles. Tam žije s novým manželem, internetovým byznysmenem Jonem Rubinem. "Někdy po třicítce přichází okamžik, kdy si začnete být vědomi svých schopností a akceptujete je," říká. "Jsem mnohem šťastnější, než jsem bývala. Myslím, že jsem se smířila s tím, že nemůžeme porozumět všemu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám