Hlavní obsah

Královna odmítla podepsat vyjádření paláce k interview Harryho a Meghan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na interview prince Harryho a vévodkyně Meghan, které vyvolalo obrovský rozruch, Buckinghamský palác dosud nereagoval. Palácové zdroje hovoří o tom, že oficiální postoj k rozhovoru celý den intenzivně řešili královna Alžběta, princ Charles a princ William. Britská panovnice však zatím odmítla podepsat připravené prohlášení paláce. Chce více času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nálada v Buckinghamském paláci je na bodu mrazu. Zdroje britských médií obeznámené s chodem paláce hovoří o tom, že chod královské rodiny byl paralyzován „hrůzou a zděšením“ nad tím, že princ Harry byl schopen na svou rodinu „odpálit atomovou bombu“.

Podle zdrojů britských The Times krizovou situaci celý den řešila britská královna Alžběta II. se svým synem, princem Charlesem, a vnukem, princem Williamem.

Královna odpověď stále zvažuje

Královna však v pondělí večer odmítla podepsat připravené prohlášení, které podle zaměstnanců paláce mělo zmírnit napětí tím, že vyzdvihne lásku rodiny a starost o Harryho a Meghan. Britská panovnice však podle všeho potřebuje více času, aby zvážila svou odpověď na šokující rozhovor.

Chtěla jsem se zabít. V královské rodině se báli o barvu kůže dítěte, uvedla Meghan

Koktejl

Oficiálně tedy zatím žádná reakce od hlavy státu nepřišla. Zdroje bulvárního deníku Daily Mail ovšem popsaly reakci zaměstnanců, z nichž mnozí se starali o Harryho a Meghan v době, kdy byl pár ještě součástí královské rodiny. Jsou prý „naštvaní a zrazení“, ale jsou odhodláni „zůstat stateční” pro dobro stárnoucí panovnice.

„Zaměstnanci jsou otřeseni. Ale je tam též silný pocit potřeby zachovat důstojné mlčení a ukázat laskavost a soucit. Je toho hodně, co chtějí lidé říct, ale nikdo nevyhraje tuhle bitvu, kde platí oko za oko,“ uvedl palácový zdroj pro Daily Mail. „Koneckonců až bude po všem, bude potřeba znovu vybudovat spálené mosty,“ dodal.

Archie na titul nárok neměl

Tou největší bombou v třaskavém dvouhodinovém interview u Oprah Winfreyové, které v neděli večer sledovalo přes 17 milionů Američanů, byla informace o možných rasových předsudcích vůči synovi Harryho a Meghan Archiemu. Meghan pochází ze smíšeného manželství a podle informací sdělených v interview se jeden ze členů královské rodiny vyptával Harryho na to, jak moc tmavou barvu kůže bude jeho syn mít.

Kdo se bál „tmavého” dítěte Meghan? Jeden žhavý kandidát odpadl

Koktejl

Pár odmítl uvést, o koho se jednalo, Harry mimo záznam kamer však sdělil Winfreyové, že se neptala jeho babička, královna Alžběta, ani dědeček, momentálně hospitalizovaný princ Philip. Meghan, která o rozhovoru slyšela jen od Harryho, pak dotaz dala do souvislosti s možností neposkytnutí ochrany pro jejího syna, který by nemusel dostat královský titul.

Udělení královských titulů má však svá pravidla. Dle patentu Jiřího V. z roku 1917 mají na královský titul, tedy titul prince či princezny, automaticky právo děti a vnoučata panovníka. Mezi pravnoučaty má pak nárok na titul prince jen nejstarší mužský potomek následníka v přímé linii, v tomto případě tedy princ George – syn prince Williama a vévodkyně Kate.

Syn Harryho a Meghan se jmenuje Archie Harrison

Koktejl

Královna Alžběta II. v roce 2012 pak patentem udělila tituly dalším Williamovým dětem, princezně Charlotte a princi Lousiovi. Jak podotýká deník Guardian, stále se však jedná o děti přímého následníka trůnu, kterým Harry není. Momentálně je až šestý v pořadí a v případě, že bude mít William další děti, posune se ještě níž.

V době narození Archieho navíc princ Harry i vévodkyně Meghan uvedli, že nebudou usilovat o to, aby jejich syn měl královský titul, protože mu chtějí dopřát svobodu a možnost volně se rozhodovat. Královský palác následně uvedl, že toto jejich přání bude plně respektovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám