Hlavní obsah

Královna Alžběta uctila nedožité narozeniny prince Philipa růží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek by princ Philip oslavil 100. narozeniny. Jeho nedožité výročí připomněli všichni členové královské rodiny. Královna Alžběta II. u příležitosti nedožitých narozenin svého manžela nechala vysadit v zahradách hradu Windsor novou odrůdu růže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královna dostala růži pojmenovanou po zesnulém manželovi princovi PhilipoviVideo: Reuters

 
Článek

Alžbětě II. hrál na tváři úsměv, když z rukou předsedy Královské zahradnické společnosti minulý týden přebírala malý keřík s tmavě růžovými květy s bílými okraji.

Britská panovnice následně přihlížela, jak byl růžový keřík zasazen do záhonků v zahradách hradu Windsor.

Nová odrůda se na počest zesnulého prince Philipa jmenuje Duke of Edinburgh (Vévoda z Edinburghu) a společnost Harkness Roses, která odrůdu vyšlechtila, daruje za každou zakoupenou růži dva a půl libry (zhruba 74 korun) do fondu programu Prince Philipa, který od roku 1956 nejen finančně pomáhal mladým lidem z celého světa a z různorodého sociálního prostředí.

Rodinná idyla: Palác zveřejnil soukromou fotku Alžběty a prince Philipa

Koktejl

Ostatní členové královské rodiny připomněli narozeniny prince Philipa většinou na sociálních sítích. „Myslím na dědečka,“ napsala princezna Eugenie a připojila fotografii vévody z Edinburghu z její svatby v roce 2018.

Princ Charles pro změnu připomněl otcovy narozeniny fotografií z roku 1951, kdy tehdy devítiletý Charles vítal prince Philipa, který se právě vrátil z Malty.

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, zemřel ve spánku 9. dubna obklopen svými nejbližšími. Manželství s královnou Alžbětou trvalo 74 let. Philip byl rovněž nejdéle působícím partnerem vládnoucího monarchy a třetím nejdéle žijícím britským aristokratem.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Byť si ho mnozí pamatují zejména kvůli jeho nepříliš taktním prohlášením, založil princ Philip mnoho charitativních projektů a angažoval se v ochraně životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám