Hlavní obsah

Královédvorská zoo zachraňuje populaci pelikánů na Filipínách

Právo, Vladislav Prouza
Dvůr Králové

Vyhynulou populaci pelikánů na Filipínách se snaží zachránit Zoo Dvůr Králové. Zahrada tak plní svoje hlavní poslání zachovat, rozmnožit a vracet zpět do přírody hlavně ohrožené živočišné druhy.

Foto: Simona Jiřičková

Pelikán skvrnozobý

Článek

Dvojice královédvorských samečků a čtveřice samiček pelikána skvrnozobého už minulý týden dorazila do filipínské Avilon Zoo nedaleko metropole Manily.

„Na návratu pelikánů skvrnozobých na Filipíny spolupracujeme kromě Zoo Avilon s filipínskou záchrannou stanicí Talarak na ostrově Negros. Naším cílem je založit chov pelikánů v několika místních záchranných stanicích, aby se odchovaná mláďata v budoucnu stala základem nové volně žijící populace,“ popisuje zoolog a jeden z koordinátorů ochranářského projektu Michal Podhrázský.

„Nejprve je nutné vytvořit na Filipínách vhodné podmínky k rozmnožování pelikánů v lidské péči. Teprve poté je možné přejít k jejich postupnému vracení zpět do volné přírody,“ dodal Podhrázský.

Foto: Simona Jiřičková

Královédvorští pelikáni před cestou na Filipíny

“Ihned po příjezdu jsme jim nabídli živé tilapie, do kterých se nadšeně pustili. Pelikáni budou po třicet dnů ponecháni v karanténě, kde si postupně zvyknou na nové prostředí,“ doplnil českého kolegu ředitel Avilon Zoo Joaquin Gaw.

Pelikány skvrnozobé zoologové poprvé vědecky popsali právě na Filipínách, kde se ještě začátkem 20. století vyskytovala jejich početná populace. Ztráta přirozeného prostředí těchto velkých vodních ptáků, jimž jinak celosvětově nehrozí vyhynutí, však na Filipínách způsobila jejich totální zánik.

Odchovali už desítky mláďat

Vrátit pelikány zpět do domovského prostředí Filipín si letos 70letá Zoo Dvůr Králové může na rozdíl od jiných zoologických zahrad dovolit. Pelikány zde léta úspěšně chovají a rozmnožují.

„ZOO Dvůr Králové chová pelikány skvrnozobé od roku 2004 a jako jediná v ČR je pravidelně rozmnožuje. Od roku 2007 tu bylo odchováno už 58 mláďat,“ upřesnila mluvčí královédvorské zoo Andrea Jiroušová.

Pokračování projektu cíleného na obnovu populace pelikánů na Filipínách, na němž Dvůr Králové spolupracuje ze Zoo Plzeň, je plánováno na letošní podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám