Článek
Už od rána byla Miroslav ve znamení chutného ovoce. Místní restauratéři nachystali speciality z meruněk, návštěvníci si tak mohli pochutnat na studené meruňkové polévce s limetovým dipem, meruňkovém mochitu, meruňkovém cheesecaku, restovaných drůbežích játrech flambovaných meruňkovicí, meruňkových frgálech a nemohly chybět ani meruňkové knedlíky přelité vanilkovou polevou.
Do boje o krále jedlíků se pustilo v sobotním spalujícím odpoledním horku na 10 borců. Knedlíky pro ně přichystaly kuchařky z místní školy. Dominanci potvrdil Kamil Hamerský, když do sebe naládoval za 20 minut 75 knedlíků.
„Žádnou zvláštní přípravu jsem neměl, ještě v pátek večer jsem se přejedl, naštěstí jsem stačil vytrávit. Ale v sobotu před závodem jsem už nic nejedl. Vítězství mě zatím neomrzelo, určitě přijedu i příště,“ slíbil Hamerský.
Sucho a mrazíky sklizeň urychlily
Podle miroslavského místostarosty Romana Volfa letošní úroda meruněk bohužel nezavdávala příčinu k žádným velkým oslavám. „Letos se nám moc neurodilo, úroda je špatná. V normálních letech bychom teď začínali s trháním, kdežto spousta pěstitelů byla hotová s česáním už před týdnem. Úrodu poznamenalo velké sucho i mrazíky v době květu,“ posteskl si Volf.
Návštěvníci si ale neúrodou nenechali zkazit náladu. Od rána je bavil historický průvod v čele s královnou Miroslavou, žoldnéři pak předvedli bitvu z období Třicetileté války, dámy i pány zaujalo živé vaření a módní přehlídka, a po soutěži jedlíků se až do noci ochutnávalo 72 vzorků meruňkovic, které soutěžily v klání o nejlepší pálenku.