Hlavní obsah

Král jedlíků snědl při Meruňkobraní 75 knedlíků

Právo, Petr Kozelka

Vrcholem tradičního Meruňkobraní v Miroslavi na Znojemsku byla oblíbená soutěž v pojídání meruňkových knedlíků. Své soupeře v netradiční disciplíně převálcoval favorit celého klání Kamil Hamerský, který opanoval už několik předchozích ročníků. Jeho vítězství sledovaly stovky lidí, které na sobotní Meruňkobraní dorazily. Podle místních ale letos úroda meruněk nedávala příliš důvodů k oslavě.

Meruňkovým králem se stal Kamil HamerskýVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Už od rána byla Miroslav ve znamení chutného ovoce. Místní restauratéři nachystali speciality z meruněk, návštěvníci si tak mohli pochutnat na studené meruňkové polévce s limetovým dipem, meruňkovém mochitu, meruňkovém cheesecaku, restovaných drůbežích játrech flambovaných meruňkovicí, meruňkových frgálech a nemohly chybět ani meruňkové knedlíky přelité vanilkovou polevou.

Do boje o krále jedlíků se pustilo v sobotním spalujícím odpoledním horku na 10 borců. Knedlíky pro ně přichystaly kuchařky z místní školy. Dominanci potvrdil Kamil Hamerský, když do sebe naládoval za 20 minut 75 knedlíků.

„Žádnou zvláštní přípravu jsem neměl, ještě v pátek večer jsem se přejedl, naštěstí jsem stačil vytrávit. Ale v sobotu před závodem jsem už nic nejedl. Vítězství mě zatím neomrzelo, určitě přijedu i příště,“ slíbil Hamerský.

Sucho a mrazíky sklizeň urychlily

Podle miroslavského místostarosty Romana Volfa letošní úroda meruněk bohužel nezavdávala příčinu k žádným velkým oslavám. „Letos se nám moc neurodilo, úroda je špatná. V normálních letech bychom teď začínali s trháním, kdežto spousta pěstitelů byla hotová s česáním už před týdnem. Úrodu poznamenalo velké sucho i mrazíky v době květu,“ posteskl si Volf.

Návštěvníci si ale neúrodou nenechali zkazit náladu. Od rána je bavil historický průvod v čele s královnou Miroslavou, žoldnéři pak předvedli bitvu z období Třicetileté války, dámy i pány zaujalo živé vaření a módní přehlídka, a po soutěži jedlíků se až do noci ochutnávalo 72 vzorků meruňkovic, které soutěžily v klání o nejlepší pálenku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám