Hlavní obsah

Kouření po plastice prsou způsobuje odpadnutí bradavek, varuje chirurg

Novinky, Jakub Kynčl

Jeden z nejlepších amerických plastických chirurgů Anthony Youn šokoval celý svět, když prohlásil, že kouření může za určitých okolností způsobit zčernání bradavek a ve výsledku i jejich úplné odpadnutí. Lékař, který praktikuje v Detroitu a Michiganu, důkladně popsal, proč kuřačkám hrozí po mastopexii prsou relativně vysoké zdravotní riziko.

Foto: Profimedia.cz

Kuřačky a kuřáci by si měli plastické operace dobře rozmýšlet. Ilustrační foto

Článek

Kouřením si můžete přivodit odpadnutí bradavek, tvrdí chirurg a své tvrzení okamžitě opírá o prý nezpochybnitelná fakta. Nikotin a oxid uhelnatý z cigaret totiž narušují tok krve v lidském těle a brání přístupu krve do některých částí těla. Tím se může značně narušit hojící proces po samotné operaci.

Toxiny mohou podle Youna fungovat jako virtuální turniket a mohou nechat zcela odumřít určitou část těla tím, že k ní zablokují přívod krve.

Nejde jen o prsa

"Vždycky ztuhnu, když vidím pacientku, která si chce nechat upravit a zdvihnout poprsí, ačkoli je kuřačka. Neskutečně se bojím, že navzdory mým varováním bude před operací či po operaci kouřit. Následkem může být zčernání bradavek a jejich následné odpadnutí. Už jsem to v praxi viděl," tvrdí plastický chirurg.

"Problém se netýká jen bradavek. Týká se obecně všech plastických operací a kouření. Podobně vám může zčernat obličej po faceliftu nebo se můžete dočkat infekce žaludku po jeho podvázání. Pokud kouříte, je to riziko, které musíte přijmout. Všechny plastické procedury jsou obecně úspěšnější u nekuřáků," upozorňuje Youna.

Reklama

Výběr článků

Načítám