Hlavní obsah

Konstancii Železnou nadchla židovská kuchyně

PRAHA

Manželka europoslance Vladimíra Železného Konstancie ochutnala židovskou kuchyni poprvé před několika lety. Okamžitě ji okouzlila, a tak už dnes vaří speciality židovské kuchyně podle osvědčených receptů. Patří mezi ně kuře na sušených švestkách a zázvoru.

Foto: Vratislav Konečný

Zámecké pokoje

Článek

"Je to velmi slavný pokrm, starý několik tisíc let. Manželovi kdysi strašně zachutnal a často vzpomínal, jak jej vařívala jeho maminka. Tak jsem si koupila židovskou kuchařku a hned první pokus dopadl dobře. Manžel byl nadšený a dnes vím, že ho tímto jídlem vždycky potěším," sdělila Železná.

Kvalita zůstane zachována

Židovská kuchyně ji zaujala svou pestrostí, a tak samozřejmě zkouší i další speciality. Překvapilo ji zejména zjištění, že ani některá velmi přísná nařízení při přípravě košer jídla pokrmy nijak neochuzují.

"Myslela jsem si, že když se Židé řídí při vaření podle přísných pravidel, bude jejich kuchyně velmi jednotvárná. Není to pravda. Jsem z řeznické rodiny, a tak nedám dopustit na dobré jídlo a nápaditě upravené kvalitní maso. Obojí nabízí židovská kuchyně, je prostě báječná," řekla.

"Nedávno jsem se poprvé pokusila o cibulový kugl, zvláštní druh koláče, a návštěva, které jsem jej nabídla, se o něj málem poprala," usmála se Konstancie a neopomněla zdůraznit, že i její manžel je vášnivým kuchařem.

Vladimír dochucuje jídlo vínem

"Manžel skvěle zvládá improvizaci. Nikdy neuvaří žádné jídlo podruhé tak, aby chutnalo stejně. Navíc každé jídlo umí perfektně doladit skvěle vybraným vínem. Muži prostě vaří s rozletem a užívají si to. Ovšem kuchyň pak vypadá přízračně," podotkla manželka Vladimíra Železného.

"Jídlo je podle mého manžela nejlepší lehce uleželé a znovu ohřáté a patří k němu bílé polosladké víno," prozradila Železná.

Kuře na švestkách podle Konstancie Železné

Na dvou lžících oleje zpěníme větší nakrájenou cibuli, shrneme ji na pánvi stranou a opečeme kuřecí maso. Může to být větší naporcované kuře i s kostmi, ale i kuřecí stehna, takzvané paličky. Maso ze všech stran opečeme a podlijeme šálkem vody, v němž jsou rozpuštěny tři lžičky mleté skořice, lžička zázvoru, polovina lžičky čerstvě namletého pepře a lžička soli. Po uvedení do varu pak kuře při snížené teplotě pod poklicí dusíme zhruba 30 minut. Pak kolem kuřete rozložíme asi sáček vypeckovaných sušených švestek tak, aby byly ponořené. Když je potřeba, přidáme trochu čisté vody, ochutíme lžící hnědého cukru nebo medu a dusíme ještě 20 minut. Mezitím spaříme a oloupeme půl šálku mandlí nebo lískových oříšků a přimícháme k masu. Nejlepší přílohou je rýže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám