Hlavní obsah

Konec uvízlých velryb? Chránit by je měly satelity

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Britského centra pro výzkum Antarktidy v Cambridgi našli dosud největší množství kytovců, kteří uvízli na mělčině. Pomohli jim k tomu satelitní snímky ve vysokém rozlišení. Pomocí této techniky by se mělo v budoucnu podařit podobné incidenty včas podchytit a velryby vrátit zpět do moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konec uvízlých velryb? Chránit by je měly satelityVideo: Reuters

 
Článek

V roce 2015 uvízlo 340 velryb v odlehlé oblasti chilské Patagonie. Velrybí stádo v odlehlé části světa po dobu několika týdnů nikdo nezaznamenal. Než se zjistilo, co se vlastně stalo, trvalo to několik měsíců.

Nová metoda, kterou vědci představili minulý týden, zvládla získat mnohem více informací než dosud.

Sloní stádo se utopilo při pokusu zachránit slůně z vodopádu

Svět

„Za použití satelitů, které obíhají kolem země a poskytují snímky ve vysokém rozlišení, lze najít uvízlé velryby i na místech, kam lidská noha po většinu času nevkročí,“ řekla Jennifer Jacksonová z Britského centra pro výzkum Antarktidy.

V případech, kdy lidé nestihnou zvířatům včas pomoci, poskytují satelitní snímky daleko přesnější údaje o tom, co se vlastně stalo.

Satelity zaznamenávají i lov velryb

„Abychom pochopili, proč velryby uvízly na mělčině, je potřeba na místo vyslat vědce, kteří odeberou tkáně a oblast prozkoumají. Satelitní snímky nám mohou ukázat, co se stalo na moři, kam směřovaly mořské proudy, do jakých míst byly velryby zavlečeny,“ vysvětluje Jacksonová.

Velryby a delfíni v řeckých vodách hynou kvůli spolykaným plastům

Věda a školy

Vědci dokonce doufají, že by umělá inteligence, která zpracovává snímky, mohla začít automaticky varovat v případě zaznamenaného lovu velryb.

Reklama

Výběr článků

Načítám