Hlavní obsah

Klobouk kolegy řemeslníka našli v Luhačovicích po 70 letech

Právo, Jiří Růžička
Luhačovice

Tesař, zedník nebo možná klempířský mistr zapomněl před více než sedmdesáti lety klobouk ve spáře u světlíku při budování lázeňské kolonády v největších moravských lázních v Luhačovicích na Zlínsku. Nyní ho při rekonstrukci kolonády objevili kolegové tehdejšího řemeslníka a uchovávají ho jako historický artefakt.

Foto: Jiří Ružička, Právo

Klobouk řemeslníka, který na stavbě pracoval před sedmdesáti lety, objevili dělníci při rekonstrukci kolonády v lázních v Luhačovicích na Zlínsku.

Článek

„Jestli našemu bývalému kolegovi ze stavařské branže klobouk shodil vítr, nebo jestli ho tam zapomněl odložený během přestávky na svačinu, to už nám dnes nikdo nepoví,“ představuje klobouk stavbyvedoucí dnešní rekonstrukce Petr Bartek.

Na plstěné pokrývce hlavy je znát, že už před lety nebyla v šatníku novinkou, zřejmě už nějakou dobu v práci sloužila. Léta v úkrytu pod střechou kolonády jí také na vzhledu nepřidala, ale dnešní stavaři ji obdivují. Na střeše by s ní, pravda, před současnými kontrolory z inspektorátu bezpečnosti práce neobstáli.

„Kdoví, jak to tehdy bylo. Třeba tam ten klobouk nechal řemeslník i schválně. Jako poselství budoucí generaci, která teď kolonádu opravuje,“ zamyslel se nad nálezem výkonný ředitel společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek. „Není to jediný zajímavý pozůstatek, který stavbaři po svých předchůdcích objevili,“ upozornil Dědek.

Našli i krabičku Partyzánek

Chlapi ze stavby si cení i zmuchlané, ale zachovalé krabičky kdysi slavných cigaret Partyzánek nebo dochované zapomenuté škatule s originálními hřebíky. Ukazují i kus prkna, na kterém natěrač vzkázal letopočet: „1947“. Lázeňské specialisty zase zaujala pěkná část obalu meníčka z restaurace Společenského domu naproti kolonády.

„Nálezů bude zřejmě vícero, zatím šlo o sondy, kterými stavbaři ověřují stav objektu. Všechny uchováme a vystavíme. V hale nejznámějšího luhačovického pramene Vincentka jsme již po dohodě s památkáři uložili pro budoucí generace i část velmi zachovalých podlah. A současní stavaři chtějí po sobě nechat ukrytý také nějaký vzkaz, schránku připravujeme i my,“ řekl za vedení společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek. Revitalizace kolonády a haly Vincentky, které jsou kulturními památkami nominovanými na zápis do seznamu UNESCO, přijde na sto milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám