Hlavní obsah

Klesající hladina mexické přehrady odhalila kostel z 16. století

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomenutý dominikánský kostel Nanebevzetí Panny Marie byl společně s městečkem Jalapa del Viejo desítky let pohřben pod vodou. Kvůli dlouhým suchům však hladina přehrady začala klesat a znovu odhalila vzácný kostelík, který zde postavili první španělští kolonisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlivem sucha se z mexické nádrže vynořil kdysi zatopený kostel ze 16. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Zaplavený kostel byl naposledy spatřen v roce 2017. Kvůli suchu tehdy hladina klesla natolik, aby byla vidět střecha svatostánku. Následná tropická bouře Beatriz však přinesla ohromné množství srážek a během dvou dní byl kostel opět pod vodou.

Teď však stát Oaxaca, kde se nádrž nachází, opět sužují velká sucha. „Abyste mohli vidět kostelík, potřebujete tak dva tři roky sucha,“ uvedl místní rybář Miguel Oliveria.

Letos by se dokonce mohl objevit kostel Nanebevzetí Panny Marie v celé své kráse. Meteorologové totiž předvídají extrémně suchý rok a během následujících sedmi měsíců by tak mohl být kostelík odhalen celý.

Pokles hladiny též odhalil původní hřbitov a místní neustále nalézají vyplavené kosti. „Nalézáme je tady pořád. Lidé je prostě zase pohřbívají zpátky,“ uvedl další z rybářů José Manuel Hernandez.

Vodní nádrž prezidenta Benita Juáreze byla postavena v roce 1961. Vodou zásobuje na padesát obcí a chemičku v městě Salina Cruz. V současné době je na šedesáti procentech své kapacity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám