Hlavní obsah

Kilimandžáro pokořila sedmiletá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrchol hory Kilimandžáro (5895 metrů nad mořem) vystoupala teprve sedmiletá Montannah Kenneyová z amerického Texasu. Stala se tak nejmladší dívkou na světě, která nejvyšší africkou horu pokořila. Dobrodružnou výpravu absolvovala společně se svou matkou, informoval zpravodajský server abcnews.go.com.

Foto: Profimedia.cz

Kilimandžáro

Článek

Montannah, pocházející z amerického města Austin, zdolala nejvyšší samostatně stojící horu na světě na počest svého zemřelého otce. „Čím výš se dostanu, tím blíž mu v nebi budu,“ svěřila se holčička listu The Austin American-Statesman před výstupem.

Horu chtěla její pětačtyřicetiletá matka původně zdolat s přáteli, nakonec však projevila nebývalý zájem právě Montannah. Ačkoliv oficiální pravidla říkají, že děti se mohou na výpravu vydat až od deseti let, udělují se i zvláštní výjimky.

„Neustále jsem ji varovala, že jí může být po cestě velmi špatně a že na výstup budeme muset tvrdě trénovat,“ sdělila matka. Montannah se však nenechala odradit a s matkou každý víkend po dobu šesti týdnů v rámci přípravy absolvovala čtyř– až osmihodinový trek.

Vrchol africké hory nakonec společně pokořily 16. března. Ten den bylo dívce necelých osm let, přesněji sedm let a 310 dní. Překonala tak rekord Roxy Getterové, která horu zdolala loni až po dovršení osmi let.

Reklama

Výběr článků

Načítám