Hlavní obsah

Keňa zpřístupnila mučírny

NAIROBI

S cílem ukázat zrůdnost vězeňského systému předešlé vlády dlouholetého keňského vládce Daniela arap Moie otevřely v úterý úřady pro veřejnost tajné mučírny v metropoli. Desítky obyvatel si už s hrůzou prohlédly místa, kde tajná policie údajně až do poloviny devadesátých let používala novodobých barbarských metod při výslechu odpůrců režimu.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.
Článek

Mučírny si už jako svobodní lidé prohlédli i bývalé oběti. Sdělovaly přitom novinářům, jak musely dlouhá léta hromadně přebývat v těsných celách, jak je dozorci tloukli dřevěnými holemi, ponořovali jim obličej do vody, až se dusily, a nutili pít vlastní moč.

Mučírna byla v centru v podzemí mrakodrapu

Všechno se odehrávalo v ruchem kypícím mrakodrapu Nayao House, který v centru Nairobi vysoko ční nad ostatní budovy. Tajemství bylo skryto v podzemí. V letech 1983 až 1996, pod úrovní chodníku, zde bylo podle ochránců lidských práv vyšetřováno, mučeno a do krve bito několik set lidí. Mnozí z nich zemřeli, ale nikdo přesně neví kolik.

Bezohledné praktiky dozorů

Za všechny týrané vysvětlil podstatu zacházení s vězni nyní 35letý Joe Njoroge, který zde strávil pět let: "Byl jsem obviněn z disidentské činnosti proti vládě Daniela arap Moie. Hodili mě po výslechu tady do té cely s číslem dvě na zem plnou vody. Předtím mě svlékli a celou tu dobu, co jsem v cele byl, jsem musel zůstal nahý. Bachaři chodili s oblibou každé ráno a stříkali na mě hadicí vodu, která byla pod vysokým tlakem. Vůbec jsem nevěděl, jestli je noc nebo den, protože mi údajnou snídani nosili večer, aby mě zmátli."

Podle Kiraitu Murungiho, ministra spravedlnosti nové vlády prezidenta Mwaie Kibakiho, která se dostala s velkou převahou k moci po parlamentních volbách koncem loňského prosince, je cílem současné akce zajistit, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám