Hlavní obsah

Když mateřský pud překoná ten lovecký. Lvice se ujala mláděte pakoně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přírodě k takovým scénám příliš často nedochází. Kamera zachytila lvici, u které převládl mateřský instinkt, a místo, aby se vrhla na mládě pakoně, dělala mu doprovod až ke stádu, zatímco malé hříbě se kolem ní bezstarostně potloukalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Video bylo pořízeno v neděli 9. ledna v tanzanském národním parku Serengeti a o den později zveřejněno na sociálních sítích.

Mládě vděčně vyhledalo společnost lví samice a drželo se jí, zatímco šelma v poklidu kráčela vedle něj. Podle správce parku Pascala Sheluteteho se později mládě připojilo zpět ke stádu.

Shelutete pro BBC uvedl, že k podobným situacím, kdy u lvice převládne mateřský instinkt nad tím loveckým, dochází velice zřídka. Šelma nesmí být hladová, lvi přitom potřebují průměrně zhruba 5 až 7 kilogramů masa denně a pakoně jsou pro tanzanské lvy oblíbenou kořistí.

Podobný případ se odehrál v roce 2015 a byl zachycen v dokumentu pro Smithonian Channel. Dokumentaristé zachytili čerstvé narození pakoního hříběte, které se však od matky záhy oddělilo a zmatené se připletlo do cesty lovící lvici. Šelma však mládě neulovila a začala se s mládětem mazlit. Následně ho nechala odběhnout a mládě se opět vrátilo k matce.

Strážci keňského Národního parku Samburu zase byli v roce 2002 u vytržení, když pozorovali lvici, která si adoptovala hned dvě mláďata antilopy. Pár týdnů po prvním, které následně nechala odběhnout, si adoptovala druhé.

Žena si uprchlého lva odnesla v náručí

Koktejl

Začala se o něj starat a bránila ho před ostatními členy smečky. Po prvním mláděti si strážci mysleli, že si lvice malou antilopu zkrátka spletla s opuštěným lvíčetem. Jenže o druhé se starala podstatně déle, dokonce dovolila matce antilopy, aby své mládě nakrmila, a potom ji pouze odehnala.

Péče o druhé mládě trvala dva týdny, než ho zabili jiní lvi, když lvice spala. Po několik dalších týdnů pak strážci pozorovali lvici, jak sleduje stádo antilop, nikdy na ně však nezaútočila a místo toho lovila výhradně prasata savanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám