Hlavní obsah

Kdepak autíčka a stavebnice. Singapurec sbírá „barbíny”

Novinky, nčs

Pryč se stereotypy. Devětatřicetiletý Ian Yang ze Singapuru sbírá panenky Barbie a má se rozhodně čím pochlubit. Jeho rozsáhlá sbírka čítá už 12 tisíc panenek a za některé z nich neváhal zaplatit opravdu tučnou sumu, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Hodnota Yangovi sbírky je v řádu milionů

Článek

Panenky mu však nepřinesly pouze radost, ale zapříčinily i problémy v partnerském vztahu. Za některé kousky utratil Yang v přepočtu i částky přes 300 tisíc korun. Nejlevnější z nich vyjdou zhruba na stokorunu.

V celkové hodnotě sbírky nemá muž jasno, ale říká, že kdyby se k ní dostal někdo, kdo ví, co s ní udělat, přišel by si řádově na miliony. Pro Yanga však peníze v tomto případě nehrají roli, k panenkám má citový vztah.

„Bylo mi asi pět, když jsem si poprvé uvědomil, jak jsou panenky kouzelné. Nesou v sobě myšlenky, sny a vlastně i realizování ambicí,” popisuje svoji vášeň Yang.

Foto: Profimedia.cz

Sbírka čítá na 12 tisíc panenek

S panenkami se má hrát

„Na záchodě mám dva Keny,” směje se nad svými drobnými bizarnostmi.

Zároveň o své sbírce říká, že na ni není tak háklivý, jako sběratelé na své cennosti bývají. „Panenky jsou určené ke hraní, tak to má být,” říká Yang.

Dědictví, nebo přeplněná místnost?

„Až jednou umřu, moji potomkové budou milionáři, pokud s panenkami naloží správně. Pokud ne, budou mít prostě jen přeplněnou místnost hračkami,” dodává Yang.

Díky svojí práci Yang cestuje po světě, a to mu umožňuje dostat se k vzácným kouskům. „Na každé svojí cestě navštívím hračkářství,” potvrzuje.

Foto: Profimedia.cz

Yang objevil kouzlo panenek už jako malý kluk

Vypadat jako Barbie

Panenky Barbie vyrábí firma Mattel od roku 1959. Jejich popularita je celosvětová, přesto Yang nevynechal ani kritiku. „Je v dnešní době důležité, aby firma určovala trendy, ne je kopírovala. Je správné, aby se následovaly panenky s úzkým pasem? Mají se opravdové ženy cítit méněcenné? Mattel dělá skvělé věci, ale svět se změnil,” dodává na závěr svůj pohled na věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám