Hlavní obsah

Kamera natočila porod nosorožce dvourohého

Novinky, Martin Vlk

Kamerový systém zachytil narození mláděte kriticky ohroženého druhu - nosorožce dvourohého. Novorozenec prakticky vyletěl ze své dvacetileté matky Kitani. Mládě se krátce poté vyškrábalo na nohy a předvedlo své první krůčky. Vzácný moment se odehrál v ZOO v anglickém Chesteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Porod nosorožce v anglické zooVideo: AP

 
Článek

Ač je narození mláděte tohoto druhu vzácné, nejednalo se v tomto měsíci o jediný případ. Druhé mládě, tentokrát samec, byl přiveden na svět přesně o týden později, tentokrát desetiletou samicí Zuri. Obě mláďata jsou zdravá a jména dostanou v příštích dnech.

Počet nosorožců dvourohých tak v místní ZOO narostl na deset, což značí velký úspěch v chovném programu pro kriticky ohrožené druhy.

Opatrovník savců v ZOO Tim Rowlans řekl: „Narození dvou mláďat je velkolepou vzpruhou pro náš program pro ohrožené druhy, jež dává novou naději pro tato překrásná zvířata. Nosorožec dvourohý je jedním z nejohroženějších druhů, kterým hrozí vyhynutí ve volné přírodě. Nemůžeme podceňovat, jak jsou tato zvířata důležitá pro budoucnost svého druhu. Celý tým je nadšený a nyní doufáme, že naše nová mláďata pomohou zvýšit povědomí o situaci jejich bratranců v divoké přírodě.“

Podle odhadů na světě zbývá asi 650 nosorožců dvourohých.

Pro lékařské využití je roh zbytečný

Ohrožení nosorožců je způsobeno nárůstem nezákonného pytláctví. Důvodem je vysoká poptávka po jejich rozích, které se využívají v tradiční asijské medicíně. Od počátku 20. století kvůli tomu vyhynulo asi 95 procent nosorožců.

Hodnota rohu v pouličním obchodě je vyšší než hodnota zlata či kokainu. A to i navzdory tomu, že moderní výzkumy dokázaly, že roh nosorožce není pro lékařské účely potřebný. Obsahuje pouze keratin, tedy stejný materiál, který je v lidských vlasech a nehtech.

Reklama

Výběr článků

Načítám