Hlavní obsah

Kamera na helmě natočila zasypání lyžaře lavinou

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni svatí stáli při lyžaři, kterého na konci prosince zasypala lavina v Echo Peaku v americkém Tahoe National Forest. Padající sníh ho neuvěznil hluboko a především jeden z jeho kolegů zachoval ledový klid a během minuty ho vysvobodil z bílého sevření.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera na helmě natočila záchranu lyžaře, kterého zasypala lavina

 
Článek

Video, které natočila kamera na helmě zachránce, ukazuje lyžaře, jak sjíždí svah mimo sjezdovku. Po chvíli se náhle uvolnila masa sněhu, lyžaře srazila a odnesla ho o několik desítek metrů níže.

Zbylí členové skupiny byli v pohotovosti. Okamžitě přepnuli lavinový vyhledávač na přijímání signálu zasypaného, jeden z nich se pak vydal na jeho záchranu. Nešťastný lyžař zvládl vystrčit ruku ze sněhu, nalezení jeho pozice tak bylo rychlé.

Vykopávání plastovou lopatkou nebylo jednoduché, zachránce i zasypaný museli dávat pozor na propadnutí se do měkkého sněhu. Po několika desítkách vteřin se podařilo odhrabat dostatečné množství sněhu a zasypaného lyžaře pomocí hůlky vytáhnout.

Málem zpanikařil

„Když se sníh uvolnil, byl jsem bezmocný. Hlavou mi proběhlo všechno, co jsem kdy slyšel nebo si přečetl o lavinách – hlavně se snažit zůstat na zádech, nohama dolů ze svahu a být co nejvíce nahoře,“ uvedl lyžař pro Sierra Avalanche Centre, které později zveřejnilo pod podmínkou anonymity video a další podrobnosti o nehodě, aby pomohlo dalším lyžařům vyhnout se těmto problémům.

„Všechno okolo mě bylo černé a měl jsem velké nutkání panikařit. Poté, co jsem si několikrát zopakoval, abych zůstal v klidu, jsem byl schopen prorazit rukou sníh a vytvořit si tak alespoň nějaký přístup vzduchu. Pak už jsem mohl jenom čekat. Měl jsem velké štěstí,“ dodal lyžař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám