Hlavní obsah

Kamenné "borůvky" objevené na Marsu jsou i v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký pojízdný robot Spirit na Marsu objevil kamenné kuličky podobné těm, na něž před časem na opačné straně planety narazilo jeho dvojče Opportunity. Vědci mezitím postřehli, že podobné útvary jsou známé i z pouští na jihu amerického státu Utah.

Foto: archiv MDZ

Agent František ve službách Sherlocka Holmese.

Článek

Zvětralé "borůvky" v Utahu mohou pomoci vysvětlit, jak vznikly podobné objekty v usazené hornině na rudé planetě. Především by se mělo zjistit, jakou roli při jejich utváření sehrála voda v kapalném stavu.

Vědci pojem "borůvky" zavedli kvůli jejich podobnosti se skutečnými borůvkami ve vdolcích. Členům komunity hippies v Utahu něco podobného zase nejspíš připomínalo hliněné kuličky na hraní a říkali jim kuličky Moki (Moqui Marbles) - podle pojmenování v jazyce indiánského kmene Hopi pro vřele vítané návštěvníky.

Podle legendy kmene Hopi předkové v noci sestupují z nebe a s kuličkami si až do východu slunce hrají. Když má někdo tyto kameny doma, dává tím údajně předkům najevo, že jsou vítáni.

Vědci přítomnost konkrecí tušili

Moqui Marbles jsou složeny podobně jako marsovské "borůvky" především z oxidu železa hematitu. Jižní části Utahu se zformovaly přibližně v období křídy před zhruba 190 milióny lety.

Geologové tyto útvary znají pod pojmem hematitové konkrece, které vznikají vysrážením minerálů z podzemní vody v propustné hornině v podloží. Chemické reakce vedou ke shlukování nerostů, které vytvářejí usazené kuličky.

"Před přistáním robota Opportunity na Marsu jsme tušili, že by tam hematitové konkrece mohly být. Domnívali jsme se tak na základě našeho průzkumu oblastí bohatých na hematit v jižním Utahu," řekla geoložka Marjorie Chanová z univerzity v Utahu.

Hematitové hlízky nalezené robotem Spirit v kráteru Gusev jsou co do velikosti mnohem různorodější než kuličky objevené marsmobilem Opportunity v lokalitě Meridiani Planum. I na Zemi je jejich průměr velmi proměnlivý; některé jsou milimetrové, jiné dosahují velikosti 20 centimetrů.

Spirit také narazil na nezvyklé geologické útvary, pro něž vědci našli pojmenování "shnilé kameny", neboť připomínají plesnivějící bochník chleba. Zpráchnivělé jsou ale jen vnitřky těchto kamenů, zatímco jejich "kůrky" jsou netčené.

Robot Spirit se nyní nachází u lokality Columbia Hills. Vědci chtějí na základě jím zaslaných údajů získat další důkazy o někdejším výskytu tekuté vody na Marsu. Opportunity mezitím zkoumá v prohlubni Endurance, kde musí operovat velmi opatrně, aby neuvízl nebo se nepřekotil.

Reklama

Související články

Spirit na Marsu překonal vlastní rekord

Pojízdný robot Spirit se v neděli na Marsu vydal na cestu ke skalisku nazvanému Mimi. Jeho úkolem je zjistit, proč je kámen loupavý, zatímco ostatní v jeho...

Motor robotu Opportunity se zadřel

Pojízdný robot Opportunity, který na planetě Mars prozkoumává její povrch, o víkendu neprovedl řez do jednoho ze zkoumaných kamenů. Teprve v úterý vědci...

Výběr článků

Načítám