Hlavní obsah

Kámen-nůžky-papír o miliony. Soud rozhodoval, jestli platí

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra kámen-nůžky-papír dokáže v určitých situacích pomoci vyřešit drobné spory. Dva kanadští muži však při hře zašli o pořádný kus dál a „střihli si” o půl milionu kanadských dolarů (9,2 milionu korun). A případ se už dlouhé roky táhne kanadskými soudy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Milionové stříhání na tři vítězné zápasy proběhlo už v roce 2011. Edmund Mark Hooper, jenž hru prohrál, od té doby Michelu Primeauovi dlužil zhruba půl milionu kanadských dolarů (9,2 milionu korun). Kvůli drtivé prohře se musel Hooper zadlužit, případ však skončil u soudu, který nyní Kanaďanovi dluh odpustil.

Podle quebeckého práva musí totiž být sázka založena na „dovednosti či fyzické námaze” účastníků a nikoliv pouze na náhodě. Částka navíc nesmí být „nadměrně vysoká”.

Jak dětská hra rozhodla o obchodu za půl miliardy

Koktejl

Původní rozsudek z roku 2017 potvrdil, že hra kámen, nůžky, papír může být za určitých okolností založena na dovednosti, zejména na rychlosti, pozorování soupeře a vyhodnocení situace. Soudkyně Chantal Chatelainová však vyhodnotila částku jako „nepřiměřeně vysokou”.

Odvolací soud nyní rozsudek potvrdil. O tom, jak bude probíhat další finanční vyrovnání, zatím nejsou další informace. S jistotou se však po devíti letech ukázalo, že i když prohrajete stříhání, nemusí to ještě automaticky znamenat, že je sázka platná.

Reklama

Výběr článků

Načítám