Hlavní obsah

Kadaňští chtějí nábřeží Maxipsa Fíka

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KADAŇ

Město Kadaň na Chomutovsku se rozhodlo nalákat turisty na psí boudu. A protože to není bouda jen tak ledajaká, mohlo by se mu to podařit. Obydlí totiž patří patrně nejznámějšímu animovanému chlupáčovi u nás, a to Maxipsu Fíkovi. A protože město není úzkoprsé, věnuje kreslenému hrdinovi večerníčků celé nábřeží.

Foto: Jiří Smutný

Z židovského hřbitova v Brně

Článek

Promenáda povede po levém břehu řeky Ohře a zatím to vypadá, že ponese název nábřeží Maxipsa Fíka. Vycházková trasa bude dlouhá asi dva kilometry, lemovat by ji měly různé atrakce jako Fíkova bouda či domeček holčičky Áji a dětská hřiště. Součástí nápadu je stezka pro cyklisty i dráha pro jezdce na kolečkových bruslích.

Autor dal souhlas

Zatím není jasné, kolik vlastně Fíkovo nábřeží bude stát. Radnice náklady odhaduje na desítky miliónů korun. Víc bude vědět příští rok, kdy se dokončí projekt. Zatím se městu podařilo získat souhlas duchovního otce psa Fíka a jeho lidské rodiny. "Autora postavičky Rudolfa Čechuru jsme navštívili a on nám dal souhlas k bezplatnému užívání jím vytvořených jmen a názvů," uvedl kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

Volba postavičky není náhodná. Čechura je totiž skoro rodákem z Kadaňska. Několik let totiž v této části bývalého okresu Chomutov žil a pracoval. Působil jako učitel a ředitel na venkovských školách v obcích Černovice, Místo a Zásada. Podle znalců seriálu si prý na svůj dočasný domov vzpomněl i v jednom z dílů televizního seriálu. Maxipes Fík si prý kupoval jízdenku domů, do Ahníkova (zaniklá obec u Málkova, kde spisovatelova rodina nějaký čas žila).

Sází na turisty

Město si od Nábřeží Maxipsa Fíka slibuje příliv turistů, a to i zahraničních. Kreslená postavička z Čechurovy dílny totiž provází dětstvím mrňata nejen v Čechách, ale i po celé Evropě. A navíc, příští rok v Kadani pro velkého chlupáče mohou uspořádat oslavu narozenin. Světoznámé dítě 73letého Čechury totiž spatřilo světlo světa před rovným čtvrtstoletím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám