Hlavní obsah

Jitka Čvančarová očkovala v Mali děti proti tetanu

Novinky, Karen Mchitarjan
Bamako

Herečka Jitka Čvančarová (32) se stejně jako hollywoodská hvězda Angelina Jolie rozhodla pomoct černému kontinentu. V rámci projektu Pampers – UNICEF, který si klade za cíl vymýtit ze světa novorozenecký a mateřský tetanus, strávila týden v Mali. Čvančarová pobývala v hlavním městě Bamako a každý den podnikala cesty do okolních vesnic, kde probíhalo samotné očkování novorozených dětí.

Článek

„Během výjezdu do nedaleké vesnice u Bamaka jsem byla celý den v obležení dětí. Ženy, které přišly nechat svá miminka proočkovat proti tetanu, se s námi velmi srdečně zdravily a podávaly nám ruce. Ve chvíli, kdy si uvědomíte, čím vším musely v životě projít, víte, že tento moment si budete do konce života pamatovat,“ řekla herečka, která se do Čech vrátila naprosto vyčerpaná.

„Po mém návratu se mě všichni ptali, jak se mi v Mali líbilo. Jenže slovo „líbilo“ není úplně vhodné. Byla to psychicky i fyzicky poměrně náročná cesta, na jejímž konci stálo poznání života v realitě pouhých pět hodin letu z Paříže. Věděla jsem o podvýživě a ženské obřízce dávno před svou cestou, nicméně setkání se skutečností vás beztak šokuje a emočně velmi silně zasáhne,“ dodala Čvančarová.

„Je velkým paradoxem, že když jsme odlétali, byly na letišti časopisy plné tipů na hubnutí po Vánocích a na drastické diety. Pak jsme se během pár hodin ocitli v zemi, kde denně umírají děti na podvýživu. Pak najednou všechno vnímáte jinak,“ řekla herečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám