Hlavní obsah

Ježíš Kristus prý požíval marihuanu

DPA, Lenka Hloušková
BOSTON

Ježíš Kristus byl zcela jistě uživatelem marihuany a dokonce prý první lékařem, který lehkou drogu předepisoval svým pacientům. Tvrdí to alespoň ve studii zveřejněné v pondělí vědci z Bostonské univerzity.

Foto: Daniel Kamenár
Článek

"Židovské náboženství zcela jistě využívalo marihuanu k navýšení mystiky učení. V postavě Ježíše přesel tento vliv i do raného křesťanství," píše ve studii přesvědčivě profesor Carl Ruck z Bostonské univerzity. Podle něj boží syn využíval zelených listů s omamnými účinky k výrobě léčivých mastí a olejů, prý však radil nemocným i požívat celé listy. Právě stavy navozované drogou posléze prý vešly do křesťanského učení jako vykonané zázraky, konkrétně jde například o v Novém zákoně uvedeném vyléčení slepého či lepry.

Ruck ve svých prohlášeních vychází z výzkumů univerzitního kolegy Chrise Bennetta, jenž v lékařském časopise High Times článku nazvaném Byl Ježíš kuřák trávy? tvrdí, že Ježíš používal při ceremoniích čistého extraktu marihuany navozující halucinace posluchačů ochotných posléze svědčit o vykonaném zázraku. Autor v článku vycházel z rozboru zachovaných vláken šatstva, v němž se stopy po marihuaně našly.

Svérázná studie zatím nevyvolala příliš veliký zájem vědecké veřejnosti, a to také proto, že metoda pomazání se v křesťanské církvi rovinula až ve 4. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám