Hlavní obsah

Jezero Loch Ness vydalo další důkaz o existenci legendární příšery

– Lewiston
Novinky, Markéta Klánská

Stydlivá příšera ze skotského jezera Loch Ness se opět objevila a oživila debaty o své existenci. Alespoň to tvrdí majitel rybí farmy Dores z vesnice Lewiston, který pořídil tajuplný snímek jako důkaz.

Foto: Profimedia.cz

Záhadné obrysy na hladině jezera Loch Ness

Článek

Jednatřicetiletý Jon Rowe je přesvědčený, že spatřil lochneskou příšeru, když se ve středu v 8:30 ráno pohyboval v okolí jezera. Protože se nad vodní hladinou objevila duha, vytáhl prý fotoaparát, aby si ji vyfotil. Záhy však jeho pozornost upoutalo něco úplně jiného, ve vodě se totiž objevily temné obrysy a nad hladinou vyčuhovaly dva hrbolky.

Foto: Profimedia.cz

Záhadné obrysy na hladině jezera Loch Ness

„Na jezeře pracuji každý den, ale nikdy jsem nic podobného neviděl. Téměř okamžitě poté, co jsem udělal ten snímek, hrboly zmizely pod vodou,“ řekl deníku The Daily Mail Rowe, který se zároveň svěřil, že v lochneskou příšeru nikdy nevěřil, dokud ji ovšem nezachytil fotoaparátem.

„Nemohla to být ani bójka, ani kotevní lano. Obrysy se totiž nacházely na úplně špatném místě a provazy by navíc musely být na hladině vidět,“ dodal.

Na fotce jsou pravděpodobně jen ptáci

Podle Adriana Shinea a jeho kolegy Dicka Raynora z Centra Loch Ness jde s největší pravděpodobností jen o dvě potáplice severní, které obvykle vyráží za potravou v párech.

„Je to velmi zajímavý obrázek. Můj kolega Dick však minulý týden viděl dvě potáplice s bílým břichem, které při honbě za potravou vypadaly naprosto stejně jako na obrázku s domnělou příšerou,“ řekl Shine.

Rowe se ale nechal slyšet, že žádné ptáky v okolí nespatřil a záhadné obrysy prý navíc zmizely hluboko pod vodou.

Záhadná lochneska zaměstnává odborníky už téměř 80 let

Legenda o příšeře z jezera Loch Ness se zrodila v roce 1933, kdy o údajné existenci příšery dali vědět světu manželé Spicerovi. Oba uvedli, že zahlédli neobvyklého tvora, který před nimi přeběhl silnici, uvedl deník The Daily Mail. V roce 1960 dokonce zachytil příšeru na kameru Tim Dinsdale.

Nespočet různých výzkumů však za dlouhá léta nic neodhalil, ačkoli se používaly sonary a jiné moderní technologie. Zatím nejčastější spekulace se odkazuje na dávno vyhynulé tvory. Podle těchto názorů je lochneská příšera vlastně plesiosaurus, který díky extrémním podmínkám v jezeře přežil do dnešních dob. Ani tato teorie však nebyla nikdy potvrzena.

Reklama

Výběr článků

Načítám