Hlavní obsah

Jen co čerstvý majitel domu vylezl na balkón, přivítala ho úchvatná polární záře

Novinky, tcs

Čtyřiatřicetiletý moldavský fotograf Jurij Beleguršči žije na Islandu už od roku 2006. Přesto ho ostrov prý pokaždé dokáže překvapit. Naposledy se to povedlo letos koncem října. Jurij se právě nastěhoval do nového domu v Reykjavíku a šel si prohlédnout balkón. V tu chvíli se mu nad hlavou začalo odehrávat úchvatné divadlo – severní polární záře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře jako na dlaniVideo: Caters News, AP

 
Článek

Přestože fotograf žije na ostrově už více než deset let, takto velkou a jasnou polární záři ještě neviděl. „Bylo to jako ohňostroj na uvítanou,“ sdělil nadšeně agentuře Caters TV. Právě večer 24. října totiž dostal klíče od svého nového domu.

Beleguršči se živí focením a natáčením nádherné islandské přírody, a proto neváhal ani na chvíli a úkaz pohotově natočil. „Když jsem dům kupoval, netušil jsem, že odsud budu moci polární záři sledovat,“ řekl fotograf, který si myslel, že je ve městě příliš světelného smogu. Příroda ho ale opět dokázala překvapit.

„Nemůžu se dočkat, až budu s rodinou trávit večery pozorováním nebe přímo z mého balkónu,“ těší se Beleguršči na další podobná přírodní představení.

Polární záře je světelný úkaz, kdy je část mraku částic slunečního větru zachycena magnetickým polem Země a následně reaguje s atmosférou. Na severní polokouli se jí říká Aurora Borealis. Název je složen ze jména římské bohyně úsvitu Aurora a řeckého výrazu pro severní vítr Boreas. Poprvé toto jméno použil už v roce 1621 francouzský filozof Pierre Gassendi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám