Hlavní obsah

Jelen byl příliš přátelský k lidem, ochránci přírody ho proto nechali utratit

Novinky, vps

Letos v létě obletělo svět video, ve kterém se u kanadského jezera Kalamalka otíral o mladého chlapce jelen. Pro mnohé roztomilé zvíře ale bylo minulý týden utraceno na popud ochránců přírody. Podle nich byl totiž jelen až příliš zkrotlý a s příchodem období páření by mohl vážně ohrozit lidi žijící ve městečku Coldstream, v němž se zvíře s oblibou pohybovalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Po zveřejnění tohoto videa se stal jelen místní celebritou

 
Článek

Jelen se stal po zveřejnění videa zřejmě nejpopulárnějším obyvatelem města Coldstream, ležícího poblíž turisty vyhledávaného jezera Kalamalka. Kanadská zpravodajská stanice CTV uvedla, že se nebojí lidí a často se mezi nimi pohybuje. Zavinili to místní obyvatelé a návštěvníci, kteří místo toho, aby zvíře nechali na pokoji, ho krmili a hladili.

Server The Province ale minulý týden informoval, že zvíře bylo na základě rozhodnutí ochránců přírody utraceno. Stalo se tak kvůli ochraně veřejnosti, jak uvedlo ve zprávě ministerstvo životního prostředí provincie Britská Kolumbie.

Nebyla jiná možnost

Ačkoliv byl jelen přátelský k lidem, představoval vzhledem k blížícímu se období páření hrozbu. Mohl se totiž začít chovat nepředvídatelně nebo agresivně, uvedli ochránci. Mnoho obyvatel si ale myslí, že utracení zvířete bylo zbytečné a přehnané a bouří se proti němu.

„Jednalo se o krásné a přátelské zvíře. Bylo by dobré, kdybychom věděli, že se nejprve pokusili najít nějaké jiné možnosti,“ řekl místním médiím muž, který si nepřál zveřejnit svou identitu. „Nechce se mi tomu věřit. Myslím, že si vybrali tu nejjednodušší možnou cestu jak to vyřešit,“ dodala další obyvatelka.

Další možnosti ale podle odborníků nebyly možné. Přestěhování jelena dál do lesů nepřipadalo v úvahu, zvíře by si totiž jen těžko zvyklo na nové prostředí a pravděpodobně by zahynulo.

Patřil do přírody

„Zvyknou si na lidi. A to je problém. Jsou to totiž stále divoká zvířata. Stačilo, kdyby zachytil (parožím) dítě v podpaží nebo za baťoh. Mohl způsobit vážná zranění,“ odůvodnila utracení Marnie Cuthillová z oddělení ochrany přírody.

Kanaďanka ještě dodala, ať si z toho místní obyvatelé vezmou ponaučení, že s divokými zvířaty se nemá zacházet jako s domestikovanými, patří totiž do volné přírody. Byl to podle ní problém způsobený lidmi a dalo se mu předcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám