Hlavní obsah

Jelen bloumal dva roky s pneumatikou na krku, teď ho vysvobodili

Jelen, který se dva roky toulal po kopcích amerického státu Colorado s pneumatikou kolem krku, byl ze sevření konečně vysvobozen. Oznámili to ochránci přírody. Do pneumatiky se postupem času dostala hlína a jehličí a pro zhruba 270 kilogramů vážícího jelena wapiti to znamenalo nosit 16 kilogramů váhy navíc. Odstranění nechtěného náhrdelníku tak zřejmě zvířeti velmi ulevilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Coloradští ochránci přírody po dvou letech zbavili jelena pneumatiky na krkuVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřletý samec byl zátěže zbaven při čtvrtém pokusu. Spatřen byl v sobotu večer jihozápadně od Denveru, následně mu pracovníci přírodního parku podali uklidňující látky. Původním plánem bylo pneumatiku odříznout. To však bohužel nešlo kvůli ocelové patce. Pracovníci parku proto odstranili jelenovi paroží, aby mu mohli pneumatiku sundat přes hlavu.

"Raději bychom pneumatiku odřízli a nechali mu paroží v době říje," uvedl v pondělním prohlášení Scott Murdoch ze správy coloradských parků. Po odstranění pneumatiky byl jelen podle Murdocha v překvapivě dobrém stavu. "Vlastně mě šokovalo, jak dobře na tom byl," poznamenal.

Ochránci přírody si poprvé jelena s pneumatikou kolem krku všimli v červenci 2019, když sčítali zvěř. Později na něj narazili ještě několikrát mezi okresy Park a Jefferson. Na dlouhé měsíce pak jelen většinou v zimě zmizel. Předchozí pokusy zvířeti podat sedativa selhaly, jelikož se správcům parku nepodařilo k jelenovi dostatečně přiblížit i proto, že v okolí byli další jeleni. To se však podle Murdocha díky době říje změnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám