Hlavní obsah

Jednovaječné sestry se při narození držely za ruce

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohio

Ojedinělý porod provedli minulý pátek lékaři v americkém Ohiu. Na svět tam přišla jednovaječná dvojčata Jillian a Jenna Thistlethwaitovy a jejich entrée bylo dojemné. Holčičky se totiž držely za ruce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Holčičky se při narození držely za ruceVideo: Akron Children's Hospital , Reuters

 
Článek

Jejich porod byl velmi komplikovaný, protože šlo o vzácný případ jednovaječných dvojčat, která se vyvíjejí bez oddělení plodovou blánou. Při porodu hrozilo, že se navzájem uškrtí pupečními šňůrami.

„Nemůžu tomu uvěřit, opravdu se držely za ruce, to je úžasné,“ prohlásila dvaatřicetiletá matka dvojčat Sarah Thistlethwaitová. „Už teď jsou nejlepší kamarádky,“ dodala.

Vzácný případ

Nadšení bylo namístě vzhledem k tomu, že riskantnímu porodu předcházelo neméně komplikované těhotenství.

Foto: Akron Hospital

Holčičky se při narození držely za ruce.

Děvčátka totiž patří k tomu nejvzácnějšímu druhu jednovaječných dvojčat, která jsou zároveň monochoriální (sdílejí jednu placentu, a mohou se tak navzájem připravovat o živiny), a zároveň monoamniální (sdílejí jediný zárodečný obal, tzv. amnion, přičemž hrozí, že se zamotají a uškrtí na svých pupečnících).

Ke kombinaci monochoriálního a monoamniálního těhotenství dochází v pouhém 1 procentu případů jednovaječných dvojčat, a to v případě, že se vajíčko rozdělí mezi osmým až dvanáctým dnem po oplození. Pokud by se vajíčko rozdělilo později, z dívek mohla být siamská dvojčata.

Bezprostředně po porodu, který proběhl ve 33. týdnu těhotenství císařským řezem, byla dvojčata umístěna do inkubátoru. V neděli už se jejich stav natolik zlepšil, že je lékaři předali matce. Ta to označila za nejkrásnější dárek ke Dni matek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám