Hlavní obsah

Jednoduchá optická iluze každého oklame

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělec, který vystupuje pod pseudonymem Brusspup, se proslavil jednoduchými, ale o to efektnějšími optickými iluzemi. Ve svém novém videu předvedl trik, při němž využívá anamorfózy. Předměty tak při pohledu ze správného úhlu vypadají perfektně trojrozměrně, po jejich otočení je ale vše jinak.

BEZ KOMENTÁŘE: Díky optické iluzi vypadají ploché předměty trojrozměrně

 
Článek

Video postupně ukazuje Rubikovu kostku, lepicí pásku a nakonec botu. Všechny tři předměty se zdají dokonale reálné, ale po jejich otočení se ukáže, že jsou pouhou plackou. Vypadá to velice jednoduše, ovšem tvorba takové triku není jednoduchá. Vytvořit objekty tak, aby ze správného úhlu vypadaly trojrozměrně, je velmi pracné.

S principem anamorfózy pracuje i nizozemský malíř Ramon Bruin. Objekty na jeho obrázcích, při jejichž tvorbě si vystačí s obyčejnou tužkou, pak vypadají, jako by každou chvíli měly z papíru vyskočit. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Trojrozměrné kresby Ramona Bruina klamou lidský zrak

Brusspup se optickým iluzím věnuje už dlouho. Obrovský úspěch sklidil s trikem, který se v animaci používá už po desetiletí. Pomocí speciální šablony přejížděl přes vytištěné statické objekty, a vytvořil tak zdání pohybu. K tomuto jednoduchému triku jsou potřeba pouze předtištěné obrázky a poloprůhledná šablona. Posun šablony pak rozhýbal ozubená kola, kočku nebo pacmana. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Díky optické iluzi se statický obrázek na papíru hýbe

Dalším základním, ale o to působivějším klamem, je iluze s míčky, které samovolně vyjíždějí do stoupání a zastavují se na vrcholu. Zde spočívá vtip ve správném pozorovacím úhlu, jak se můžete přesvědčit na videu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlivem správného úhlu nasnímání to vypadá, že se kuličky kutálejí samy do kopce

Všechny tyto triky jsou velmi jednoduché, ale Brusspup se nebojí ani náročných terénních iluzí. V bazénu vytvořená kulečníková koule sice vypadá reálně, ve skutečnosti jde ale o patvar, který má jako koule vypadat. Video pak ukazuje pozpátku puštěný a zrychlený záznam ničení koule. Na tento vtípek Brusspup nachytal mnoho lidí. Ty si totiž mysleli, že se jedná o samotné vytváření iluze.

BEZ KOMENTÁŘE: Bazén jako kulečníkový stůl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám