Hlavní obsah

Jedno z nejdražších šampaňských v České republice stojí téměř dvě stě tisíc

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Jednou z vůbec nejdražších lahví šampaňského, jakou si v Česku můžete koupit, je šestilitrová lahev prestižního cuvée Cristal. Ročník 2002 vyjde na sto osmdesát pět tisíc korun. Velmi rád ho popíjel už ruský car Mikuláš II. na konci 19. století.

Šestilitrové šampaňské za téměř dvě stě tisíc korunVideo: Novinky

 
Článek

Do České republiky byly dovezeny celkem tři šestilitrové lahve cuvée Cristal ročník 2002. Dvě z nich už jsou prodány, a to i přesto, že cena každé z nich se blíží dvěma stům tisícům.

„Těch lahví je k dostání velmi málo. Navíc ročník 2002 byl vynikající. Je mohutný, krásný, výrazný. Je to šampaňské, které by se mělo spíše uložit do archivu a nechat ležet několik let,“ vysvětluje výjimečnost šampaňského výhradní dovozce vinařského domu Louis Roederer Petr Sláma.

Carská tradice

Toto prestižní cuvée vzniklo speciálně na zakázku pro ruského cara Mikuláše II. Ten byl tak posedlý obavami o svůj život, že nechtěl nechat nic náhodě. Vynutil si proto na výrobci, aby mu jeho šampaňské dovážel ve speciálních lahvích z křišťálu. Odtud pochází i název šampaňského Cristal.

Car trval na tom, že obsah lahve musí vidět, aby si ho mohl snáze zkontrolovat. Nezůstal však jen u průhlednosti skla. Požadoval, aby dno lahve, které mívá uprostřed prohlubeň, bylo ploché. Nechtěl totiž riskovat, že by do výdutě někdo umístil například bombu.

Existují ale i dražší lahve. Takovým malým skvostem jsou například vína Romanée- Conti, která si oblíbili i arabští šejkové. Jde o víno z odrůdy Pinot noir, které vzniká v Burgundsku na jednom hektaru půdy. Počet lahví je tak velmi omezený a na jeho nákup musíte mít alokaci, tedy jakousi předkupní smlouvu. Právě i kvůli tomu se stalo velmi cenným zbožím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám