Hlavní obsah

Jediná bílá žirafa na světě dostala moderní ochranu před pytláky

Novinky, Marek Bednář

Jediný známý žijící exemplář bílé žirafy dostal sledovací modul GPS, který umožňuje jej hlídat téměř v reálném čase. Podle správců keňské rezervace Ishaqbini Hirola, kde žirafa žije, to má odradit pytláky.

Foto: Profimedia.cz

Bílá žirafa (Ilustrační foto)

Článek

Pytláci v březnu letošního roku zabili samici a mládě žirafy s bílým zbarvením. Samec, který dostal sledovací modul, je tedy považován za poslední žijící kus a správci parku mají podle webu BBC, který zprávu přinesl, obavu, že by ho mohl potkat podobně neslavný osud.

Sledovací modul byl připevněn k jednomu z jeho růžků. Ochranářům umožní jeho sledování téměř v reálném čase – s aktualizací polohy každou hodinu. To ho má uchránit před pytláky; jak konkrétně, však BBC neuvádí.

Pytláci zastřelili dvě vzácné bílé žirafy, na světě zbývá poslední

Svět

Bílé žirafy byly v Keni prvně zpozorovány teprve v březnu roku 2016. Nejedná se ovšem o vzácnou rasu, nýbrž o poruchu pigmentace jménem leucismus. Je způsoben ztrátou všech kožních pigmentů a může se projevit buď na celém těle, nebo na jeho částech.

Všechny žirafy, nejen bílé, jsou označeny jako zranitelný zvířecí druh na stupnici ohrožení Mezinárodního svazu ochrany přírody. Jejich celosvětová populace ve volné přírodě se odhaduje na zhruba 68 tisíc kusů. Žijí zejména ve východní a jižní Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám