Hlavní obsah

Jeden z příznaků covidu využívají mladí pro pobavení

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle horečky a kašle je ztráta chuti a čichu jedním z hlavních příznaků onemocnění covid-19. Tento velmi nepříjemný symptom může v extrémních případech trvat i dlouhé týdny. Mladí ovšem našli způsob, jak najít i jeho pozitivní stránku. Sociálně sítě se už pomalu plní různými testy a výzvami – například v pojídání pálivých papriček a chilli omáček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na jaře bral onemocnění covid-19 každý velmi vážně a videa ze sociálních sítí se nesla ve znamení sdílení pocitů a popisu jednotlivých příznaků. Jak ale přibývá počet nakažených z řad teenagerů, začínají se na sítích objevovat tematické výzvy a testy pro pobavení.

Ti, kteří ztratili čich a chuť, neváhají demonstrovat tento symptom pojídáním různých potravin se zavázanýma očima. To je i případ Shannon Rochové z USA. To, že se nakazila koronavirem, jí došlo v okamžiku, kdy jedla cibulové lupínky a necítila žádnou chuť.

Únava, úporná bolest hlavy, problémy s dechem. Lidé popisují zkušenosti s covidem

Koronavirus

„Když mi to došlo, stříkla jsem si kolem sebe parfém a necítila vůbec nic. Tehdy jsem si uvědomila, že mám asi covid, a šla na testy,“ uvedla Rochová pro server Fox News. Pozitivní výsledek testů jí přišel 8. července. Nakazila se i její spolubydlící, které se však chuť ani čich neztratily.

Obě mladé ženy proto natočily videa, ve kterých se Rochová snaží poznat, co právě strčila do úst. Spíše než podle chuti jednotlivých surovin se musela Rochová orientovat podle konzistence. Dokázala poznat česnek, už ale nedokázala určit, že právě ochutnala pálivou chilli omáčku (tipovala sójovou) ani balzamikový ocet (tipovala léčivý sirup).

Ocet, nebo tequila? Je to jedno

Devatenáctiletá Cammie Cooková se rozhodla pro jiný druh videa. „Viděla jsem ostatní lidi na Tik Toku, jak dělají test chuti, a říkala jsem si, že by to byla v karanténě zábava. Když jsem nemohla opustit svůj byt, musela jsem se nějak zabavit,“ uvedla.

Cammie si nezavázala oči. Vybrala si však pálivou omáčku, tequilu, jablečný ocet a rozdrcený česnek. Všechny tyto ingredience požila s otevřenýma očima, aniž by hnula brvou. I když člověk tyto poživatiny necítí, podobné kombinace nejsou příliš dobré na žaludek. Jak se s tím vyrovnal ten její, Cammie ovšem nezmínila.

Ztráta čichu a chuti provází i jiná virová respirační onemocnění, pokud vás však postihne v této době, je velmi pravděpodobné, že máte koronavirus. Vědci z College London tento týden uveřejnili studii, ve které zkoumali na 600 pacientů se ztrátou čichu nebo chuti.

Deník nakažené záchranářky: Nerozeznala jsem ani syrový česnek

Koronavirus

Odhalili, že 78 z nich mělo protilátky právě na koronavirus, ovšem pouze 40 procent z nich mělo i jiné příznaky, jako například kašel nebo horečku. Podle vědců je tak ztráta čichu a chuti velmi spolehlivým indikátorem koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám