Hlavní obsah

Japonská kulinářská nechutnost: chobotnice, která se plazí pryč z talíře

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávníci v Japonsku hledají stále nové kulinářské zážitky a neštítí se ničeho. Nyní si mohou v restauraci Ikkatei Tabiji v Hakodate objednat chobotnici, která odtančí z jejich talíře. Doslova. Pokrm má název Odori don. Čerstvá chobotnice se rozpohybuje na talíři tím, že se na ni nalije sójová omáčka.

Článek

Vysoký obsah soli v omáčce reaguje s ionty v buňkách chapadel chobotnice, čímž v nich vytvoří změny napětí a ta se tak začnou hýbat, čímž chobotnice vypadá jako živá.

Příprava pokrmu v podání japonských kuchařů je následující: kuchař nejprve chobotnici odřízne hlavu a poté naservíruje celé tělo s netknutými chapadly na misku sushi rýže. Na chobotnici si zákazník poté sám nalije ochucenou sójovou omáčku. Ta způsobí, že se na krátký moment buněčné membrány znovu zaktivují a chobotnice jakoby ožije.

Po chvíli kuchař tělo chobotnice odnese a připraví jej jako přílohu k nějakému z pokrmů. Toto jídlo vyjde zhruba na 2000 jenů, tedy asi 420 korun. Slaví tak velký úspěch, že si jej restaurace již nechala patentovat. I tak jej však prý další restaurace už napodobují pod jinými názvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám