Hlavní obsah

Jak budete vypadat po 20 letech v kanceláři? Podle Emmy moc dobře ne

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet let práce v kanceláři. To je doba, která stačí na to, aby měl člověk shrbená záda, vypouklé břicho a bolavé zarudlé oči. Ukazuje to model v životní velikosti, který vědci pojmenovali Emma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Emma, model kancelářského pracovníka po dvaceti letech, nevypadá zrovna nejzdravějiVideo: Reuters

 
Článek

Emma trpí křečovými žilami, záda má ohnutá, oči zarudlé a břicho vypouklé. Celý svůj pracovní den tráví sezením a zíráním do monitoru.

Behaviorální futurista William Higham spolu s týmem odborníků z oblasti ergonomie a ochrany zdraví při práci zkoumal, jaké dopady má práce v kanceláři na zdraví zaměstnanců.

Prezident workoholik tlačí na uzbecké úředníky. Ti kolabují a usínají při schůzkách

Koktejl

Na základě průzkumu mezi třemi tisíci pracovníků z Francie, Německa i Velké Británie vznikl model pracovníka v životní velikosti, který měl dopady kancelářské práce ilustrovat.

Je na čase změnit pracovní podmínky

Moc lichotivé zrovna nejsou. Kromě již zmíněných vad v postoji těla a zarudlých očí si lze také povšimnout specifické barvy pokožky modelové zaměstnankyně, kterou vědci nazvali Emma, ta je způsobena dlouhodobým pobytem v prostředí plném kancelářských zářivek.

„V budoucnu by mohly mít kancelářští zaměstnanci podobně závažné problémy, jako měli dělníci v době průmyslové revoluce,“ upozorňuje pro Daily Mail Higham.

Budoucnost technologií? Propojení mozku s počítačem či intimnější vztahy s roboty

Internet a PC

Podle něj je na čase, aby zaměstnavatelé začali klást důraz na pravidelný pohyb svých zaměstnanců, na správné držení těla za pracovním stolem, umožnění zaměstnancům vyjít si na procházku a celkově změnit nastavení, jaké současné kanceláře mají.

„Pokud zaměstnanci i zaměstnavatelé nezačnou jednat nyní, všichni můžeme v budoucnu dopadnout jako Emma,“ varoval William Higham.

Reklama

Výběr článků

Načítám