Hlavní obsah

Italové zavedli v restauraci směnný obchod, zaplatit se dá vínem či obrazem

Novinky, vps
Florencie

Restauratéři z italské Florencie se kvůli ekonomické krizi potýkají s nedostatkem zákazníků. Majitelé jedné z restaurací se proto rozhodli k odvážnému kroku a umožnili svým návštěvníkům platit věcmi místo peněz. Znovu tak zavedli směnný obchod.

V restauraci ve Florencii zavedli výměnný obchod, lidé místo penězi platí přinesenými věcmiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Majitelé restaurace tvrdí, že výměnný obchod není ve Florencii ničím novým. O tradici směnného obchodu totiž slýchávali už od svých prarodičů, pro které to byla během druhé světové války jediná možnost obchodování.

Výměnný systém zaznamenal podle obou majitelů úspěch už krátce po spuštění. Mezi předměty, které přijali od svých zákazníků výměnou za jídlo, byla například velká sklenice s olivami, láhev vína nebo různé obrazy. Podle svých slov se snaží akceptovat především lokální výrobky, ale nepohrdnou ani těmi ostatními.

Zákazníci si změnu pochvalují

„Život ve Florencii je teď hodně těžký. Mnoho lidí si nemůže dovolit chodit do restaurací, některým nevystačí peníze dokonce ani na celý měsíc. Proto jsme přišli s tímto nápadem,“ řekla agentuře Reuters spolumajitelka restaurace Donella Faggioliová.

Inovativní podnikatelé dali restauraci výstižný název. Pojmenovali ji Maiala, což podle starého toskánského rčení označuje těžké časy.

„Směnný obchod je výborný. Dostali jsme tu večeři za dvě lahve vína. Je to skvělý nápad pro Florencii i pro ostatní místa. Obzvlášť v době krize,“ řekla jedna z návštěvnic Rosella Testová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám